NAJČEŠĆI SIMPTOMI RAKA GRLIĆA MATERICE KOJE NE SMETE IGNORISATI: Ukoliko ih primetite pravac kod ginekologa
Foto: Shutterstock

Evropska nedelja prevencije

NAJČEŠĆI SIMPTOMI RAKA GRLIĆA MATERICE KOJE NE SMETE IGNORISATI: Ukoliko ih primetite pravac kod ginekologa

Zdravlje žena -

Rak grlića materice nastaje kada abnormalne ćelije u sluzokoži grlića materice rastu na nekontrolisan način. Grlić materice je deo ženskog reproduktivnog sistema - tačnije, otvor za vaginu iz materice, piše Daily Record. Važno je prepoznati znakove upozorenja i simptome kako biste mogli na vreme da posetite lekara ukoliko postoji sumnja.

Sa preko 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji.

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Upravo zato redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

Promene se otkrivaju uz pomoć dva pregleda - kolposkopije i Papanikolau testa, a kada se na vreme otkrije - ovaj karcinom ima dobru prognozu. Zato bi svaka žena trebalo da jednom u 6 meseci ode na UZV i ginekološki pregled, i da jednom godišnje uradi kolposkopiju i Papanikolau test.

Ovo su simptomi da nešto nije u redu

Iako kod nekih žena nema znakova i rak se otkriva samo kroz skrining, ovo su često upozoravajući simptomi:

  • Bol ili nelagodnost tokom seksa
  • Vaginalni iscedak
  • Bol u karlici
  • Neuobičajeno vaginalno krvarenje između menstruacija, tokom ili posle seksa ili posle menopauze

- Neće svi kojima je dijagnostikovan rak grlića materice pokazivati simptome, tako da je ključno prisustvovati redovnim procenama skrininga grlića materice - kaže Aleksandra Penk.

HPV vakcina, HPV
foto: Shutterstock, Ilustracija

Šta uzrokuje rak grlića materice?

Smatra se da rak grlića materice nije nasledan. Prema časopisu JJournal of Obstetrics and Gynaecology, 99,7% slučajeva je uzrokovano upornim infekcijama virusom koji se zove visokorizični humani papiloma virus (HPV).

HPV je veoma čest virus koji se prenosi kontaktom kože na kožu u genitalnom području. Prema Jo's Cervical Cancer Trust, oko četiri od pet seksualno aktivnih odraslih osoba (80%) će biti zaraženo nekom vrstom HPV-a u svom životu. Međutim, za većinu žena to neće dovesti do raka grlića materice.

Kako se može sprečiti rak grlića materice?

  • Odlazite na redovne preventivne ginekološke preglede
  • Budite svesni simptoma raka grlića materice i potražite savet lekara ako osetite bilo kakve simptome
  • Informišite se o vakcinaciji protiv HPV virusa
  • Razgovarajte sa porodicom i prijateljima kako biste bili sigurni da znaju kako mogu da smanje rizik i spreče pojavu raka
  • Potražite podršku i dodatne informacije kod svog lekara ili ginekologa

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

Od 2007. godine, svake godine treća nedelja januara se obeležava kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Svake godine u svetu se zabeleži 528.000 novih i 266.000 smrtnih slučajeva, uzrokovanih rakom grlića materice. Uz odgovarajući skrining, vakcinaciju i lečenje, rak grlića materice se u velikoj meri može sprečiti.

Kako se leči karcinom grlića materice?

* Na vreme otkrivena prekanceroza se leči manjim hirurškim intervencijama

* Karcinom, koji još nije postao invazivan leči se većim operacijama (odstranjivanjem materice)

* Invazivni karcinom do određenog stadijuma leči se najvećom ginekološkom operacijom, radikalnom histerektomijom.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track