Odlična je i za osobe sa dijabetesom: Nutricionista otkriva kako da pripremite čia jogurt sa komadićima bundeve

Bundeva ima visok glikemijski indeks, ali nisko glikemijsko opterećenje što znači da osobe sa dijabetesom mogu da jedu, ali moraju da vode računa o veličini porcije. To važi i za poslastice od bundeve, a recept koji vam donosimo je pravo malo gastronomsko čudo.

Shutterstock

Ukoliko ne jedete bundevu jer ima sladak ukus, grešite. Istraživanja su pokazala da bundeva (zbog svojih kvalitetnih sastojaka) pomaže u kontroli dijabetesa. Možete je koristiti u poslasticama, umesto zaslađivača, i u slanim jelima, pirinču, salatama od povrća... 

Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista otkriva nam kako da napravimo ukusnu poslasticu - čia jogurt s bundevom

Recept za pečenu bundevu

 Operite i isecite bundevu, pa nakon toga oljuštite koru i isecite na srednje velike parčiće. Poređajte u veliku posudu za pečenje. Uzimite 5 komada saharina, i rastvarite ih u dve šolje vode, pa prelivamo parčiće bundeve i pecite u rerni oko dva sata na 170 stepeni.

Čia jogurt sa bundevom

1.sloj
* 300 g pečene bundeve
* zaslađivač, po ukusu
* ⅓ kašičice cimeta
Bundevu isecite na manje komade, prelijte sa malo kokosovog ulja, a nakon toga je pecite u prethodno zagrejanoj rerni, oko 1h, dok ne bude u potpunosti mekana.
2. sloj
* 1 konzerva gustog kokosovog mleka
* 7- 8 kašika čia semenki
* zaslađivač po ukusu
Uputstvo za pripremu
Zagrejte kokosovo mleko u šerpici da bi se gusti sloj otopio. Malo prohladite, pa dodajte čia semenke i zaslađivač. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru preko noći.
U blenderu umutite bundevu, cimet i zaslađivač, pa u čašu sipajte sloj od bundeve. Preko bundeve sipajte čia puding koji se stegao nakon stajanja u frižideru. Ukrasite komadićima svežim listićom nane, ili komadićima bundeve i pospite malo cimeta.

Pripremila: Violeta Nedeljković