Šargarepa se prvo koristila kao lek, a ne kao hrana. I danas se koristi širom sveta i veoma je popularna namirnica, verovatno zbog već pomenute visoke nutritivne vrednosti, jednostavnosti u njenoj preradi i pripremi, kao i mogućnosti da se čuva više meseci.
Zdravstvene prednosti šargarepe su:
Podržava zdravlje probave
Šargarepa je bogata vlaknima, a to pomaže u sprečavanju zatvora. Jedna šargarepa sadrži oko 2 grama vlakana, ili 8 % preporučene dnevne vrednosti. Konzumiranje šargarepe takođe može poboljšati vaše crevne bakterije.
Može smanjiti rizik od nastanka raka
Hrana bogata vlaknima poput šargarepe može pomoći u zaštiti od raka debelog creva, jer pozitivno utiče na varenje. Osim toga, pokazalo se da određeni antioksidansi u šargarepi imaju antikancerogene efekte.
Stabilizuje nivo šećera u krvi
Šargarepa ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne izaziva veliki skok šećera u krvi kada je jedete. Njen sadržaj vlakana takođe pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Dobra je za zdravlje srca
Crvena i narandžasta šargarepa imaju visok sadržaj likopena i antioksidansa koji štiti srce. Šargarepa takođe može smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i nivo holesterola.
Štiti kožu od UV zračenja
Iako nisu tako efikasni kao krema za sunčanje, antioksidansi beta karotena i likopena mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja koje je uzrokovano UV zracima.
Može pozitivno da utiče na gubitak težine
Šargarepa ima malo kalorija, a mnogo vlakana. Njeno konzumiranje povećava osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje i pomoći pri gubitku težine.
Pripremila: Violeta Nedeljković