Visok holesterol je jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Postoji mnogo razloga za to - od nezdrave ishrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete promeniti situaciju na bolje.

Ova kategorija uključuje biljne sterole i stanole koje možete pronaći u biljkama, oni su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol, pa sprečavaju njegovu apsorpciju.

Ima ih u nerafinisanim biljnim uljima, orasima, žitaricama, semenkama, ali i u jogurtu. Bilo bi dobro uzimati barem gram dnevno i trebalo bi da budu prisutni u svakodnevnoj ishrani za vidljive rezultate.

Vlakna

Vlaknasu zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od nezdravih ugljenih hidrata kao što su šećer i skrob, vozovi na bazi biljaka putuju do kraja digestivnog sistema netaknuti.

Postoje rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna

U kategoriju rastvorljivih spadaju, na primer, pasulj i kaša, a kategorija nerastvorljivih pšeničnih mekinja.

Vlakna su izuzetno važna jer pomažu da se eliminišu otpadni proizvodi iz našeg tela. Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu da deluju i preventivno.

Pasulj, boranija i ovsene mekinje samo su neke od namirnica bogatih vlaknima koje bi svakako trebalo da budu na vašem meniju.

hrana-bogata-vlaknima-shutterstock-521209120.jpg
Shutterstock 

Orašasti plodovi

Većina, uključujući bademe, orahe i kikiriki, su dobri za snižavanje holesterola. Međutim, izbegavajte njihove slane verzije, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku.

Veruje se da se koristi orašastih plodova kriju u njihovom sastavu. Naime, sadrže sterole i mononezasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja. Bogate su i vlaknima i vitaminom E.

Pokušajte da uvek imate pri ruci orašaste plodove jer će vam oni biti moćni saveznici u borbi protiv holesterola. Osim toga, oni su u svakom slučaju bolje i zdravije grickalice od čipsa, pa umesto njih birajte orašaste plodove.

Soja

Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su izuzetno zdravi i donose niz prednosti ljudskom organizmu, uključujući i snižavanje holesterola.

Naravno, za konkretne i vidljive rezultate soja se mora redovno konzumirati. Pošto ima specifičan ukus, uvodite ga u ishranu postepeno - svakim danom malo više.

Obezbedite sebi sojino mleko, jogurt i druge proizvode od soje, kao što su tofu i tempeh. Stručnjaci tvrde da ćete primetiti pozitivne rezultate za oko 15 dana.

soja-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Zdrava ulja

Maslinovo ili repino ulje spadaju u kategoriju zdravih ulja. Sadrže uglavnom mononezasićene masti, što znači da ne povećavaju niti snižavaju nivo holesterola u krvi.

Međutim, oni pomažu u jačanju zidova arterija, čime se smanjuje rizik od oštećenja holesterolom. Istraživanja pokazuju da zamena zasićenih masti, poput masti i putera, sa zdravim uljima dovodi do smanjenja holesterola.

Ovas

Ovas sadrži jedinjenja beta glukana koja imaju zaštitni efekat na telo. Kada se beta glukan formira u sistemu za varenje, on se vezuje za holesterol i tako sprečava njegovu apsorpciju.

Holesterol se zatim izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružiće redovna jedenje ove žitarice, a najbolje u vidu ovsenog doručka bar svako drugo jutro.

Prenela: N.R.

Izvor: Gracija.me/Zdravlje.Kurir.rs