Detaljan vodič za vantelesnu oplodnju preko RFZO: Svi papiri, pečati, potpisi, formulari i uputi koji su vam potrebni

Trebalo bi da znate da u svakom trenutku za bilo koju dodatnu informaciju možete pozvati nacionalni Centar za vantelesnu oplodnju.

Shutterstock

Već znamo ili smo načuli da put do postupka vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a može da bude zamršen i da može malo da potraje i zbog toga želimo da detaljno pojasnimo prolazak kroz pripremnu administrativnu fazu koja prethodi samom izlasku na komisiju, kažu na svom sajtu iz Udruženja Šansa za roditeljstvo. Papiri, pečati, potpisi, formulari i uputi su pojmovi koje često čujemo i u nastavku teksta ih objašnjavamo.

Trebalo bi da znate da u svakom trenutku za bilo koju dodatnu informaciju možete pozvati Centar za vantelesnu oplodnju na besplatan nacionalni broj 0800 333 030 ili Udruženje Šansa za roditeljstvo na broj 0616245224 i dobićete dodatna pojašnjenja.

Svi koji odlaze na postupak o trošku Republičkog fonda, prema Uputstvu treba da ispunjavaju osnovne kriterijume:

  • Da su iscrpljene druge mogućnosti lečenja steriliteta
    Da je i pored odgovarajućeg lečenja i dalje prisutna neplodnost
    Da žena ima manje od 45 godina u trenutku prolaska komisije za BMPO
    Da u ejakulatu muškarac ima živih ili morfološki ispravnih spermatozoida ili stavka br.5
    Da muškarac ima zamrznute spermatozoide u nekoj od klinika u Srbiji
    Da je očuvana funkcija jajnika
    Da je indeks telesne mase žene manji od 30 (BMI)
    Da kod žena nije moguće lečenje neplodnosti sopstvenim jajnim ćelijama (nema Dčuvanu ovarijalnu rezervu)
    Da partner/muškarac nema sopstveni reproduktivni materijal
    Da je žena bez partnera i nema dece
    muškatrci i žene koji imaju zamrznute reproduktivne ćelije/embrione iz razloga onkoloških oboljenja

Šta finansira Fond? 

  • Neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen krioembriotransfera ima osigurano lice (žena) do napunjenih 45 godina u momentu dobijanja Potvrde o ispunjenosti uslova, koja nema dece u postojećoj bračnoj/vanbračnoj zajednici. Ovo je BMPO za prvo dete.
    Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera ima žena do 45 godina života koja u postojećoj zajednici ima jedno dete (bez obzira da li je dobijeno vantelesnom oplodnjom ili seksualnim putem). Ovo je BMPO za drugo dete.
    Na teret RFZO-a proceduru vantelesne oplodnje mogu izvršiti i parovi kod kojih muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznut materijal u nekoj od klinika za vantelesnu oplodnju u Srbiji.
    Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju, država omogućava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka o trošku RFZO-a
    Tri postupka vantelesne oplodnje sa doniranim jajnim ćelijama, kao i tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna ova procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom (zamrznuti embrioni dobijeni uz doniran materijal sa jedne i sopstveni materijal sa druge strane). Uslov je da žena ima manje od 45 godina starosti.
    Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države i to tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotrasfera embriona dobijenih uz pomoć doniranih spermatozoida (uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete)
Shutterstock  Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku držav

Ukoliko imate dijagnozu onkološke bolesti detaljnije o zamrzavanju reproduktivnih ćelija se informišite na linku ovog udrženja: onkofertilitet

Uputstvo za lečenje neplodnosti postupcima BMPO o trošku RFZO-a možete potražiti na internetu u PDF formatu (Uputstvo 16.05.2023).

Startna linija

Imate preporuku lekara specijaliste za sterilitet da se upućujete na vantelesnu oplodnju ili proceduru donacije i sada je pred vama priprema administracije, nalaza, formulara, uputa…

Ukoliko se upućujete u proceduru donacije reproduktivnih ćelija o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pratite sledeće linkove:

Ukoliko ulazite u proceduru vantelesne oplodnje sa sopstvenim ćelijama, pročitajte nastavak teksta. Nalazi koje oboje treba da prikupite za vantelesnu oplodnju sa sopstvenim reproduktivnim ćelijama su u nastvaku:

Žena treba da uradi sledeće analize:

  • Cervikalni bris na bakterije i vaginalni bris na bakterije, bris na hlamidiju i bris na bakterijsku vaginozu
    HbsAg, HCV, HIV, TPHA - serologija
    Rubella - serologija
    Toxoplasma gondii
    Skrining grlića materice - bris na Papanikolau, kolposkopija (Papanikolau je BRIS)
    Ultrazvučni pregled vaginalnom sondom
    Hormonsko ispitivanje od 2. do 4. dana menstrualnog krvarenja (FSH, LH, E2, Pg, T, TSH, T3, T4, Prolaktin, antimilerijan hormon - AMH)

Muškarac treba da uradi sledeće analize:

  • Bris uretre na bakterije, bris na hlamidiju
    HbsAg, HCV, HIV, TPHA - serologija
    Spermogram i spermokulturu

Muškarac koji ima dijagnozu azoospermije, potrebno je da pored ostalih nalaza priloži i potvrdu o zamrznutom materijalu u nekoj od klinika.

Shutterstock  Spermogram i spermokultura

Važno je 

Nalazi briseva i ultrazvuka važe šest meseci.

Analize hormona važe šest meseci.

Ostale analize ne mogu biti starije od godinu dana.

Ukoliko niste u bračnoj zajednici, morate popuniti izjavu o postojanju vanbračne zajednice. Uz svu dokumentaciju morate imati ovu izjavu za vanbračne partnere, overenu kod notara, ne stariju od 12 meseci.

Ukoliko idete na komisiju za vantelesnu oplodnju za drugo dete, potrebno je da ponesete izvod iz matične knjige rođenih za prvo dete.

Kada pripremite sve neophodne analize, vraćate se u Dom zdravlja svom ginekologu (žena), odnosno lekaru opšte prakse (muškarac), po upute za komisiju.

Za ženu:

  • Uput za Komisiju za BMPO u jednoj od ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova (ovaj uput treba da bude naslovljen na kliniku u kojoj se radi komisija)
    Uput za ultrazvučni pregled koji se vrši u okviru ocenjivanja na komisiji (ovaj uput treba da bude naslovljen na kliniku u kojoj se radi komisija)

Za muškarca:

  • Uput za spermogram koji se vrši u toku postupka ocene Komisije za BMPO (ovaj uput treba da bude naslovljen na kliniku u kojoj zaseda komisija).

Ukoliko se na komisiju upućujete van svoje filijale - svi uputi moraju biti overeni u RFZO-u (tzv. Socijalno) kom pripadate. Neke ustanove gde se vrši komisijski pregled traže da se dostave fotokopije svih pripremljenih analiza, proverite kada zakazujete termin za komisiju.

Komisije se zakazuju telefonski osim u Vojvodini. Molimo vas da kliknete na link telefonsko zakazivanje komisije i pogledate kako da zakažete komisiju. Izuzetak je KC Vojvodine gde komisiju zakazuje izabrani lekar ginekolog u Domu zdravlja - elektronski. Komisiju radite u Kliničkom centru ili Opštoj bolnici kojoj teritorijalno pripadate.

Shutterstock  Potpomognuta oplodnja je šansa za svaki šesti par koji se bori sa neplodnošću

Ukoliko niste sigurni gde treba da zakažete komisiju, proverite na sledećem linku: komisija za VTO - gde na komisiju?

Izbor klinike za proceduru vantelesne oplodnje

Trenutno imate veliki izbor klinika za vaš VTO proces. Možete brati jedan od sedam kliničkih centara u Srbiji (državne klinike) jednu od 16 privatnih klinika. Spisak svih klinika nalazi se na linku: klinike za VTO o trošku RFZO

Nakon uspešno završene komisije, dobijate Potvrdu o ispunjenosti uslova za BMPO - dokument da ste ispunili uslove za ulazak u BMPO proceduru.

Šta se dešava na komisiji za VTO?

Komisija podrazumeva pregledanje svih analiza i dokumenata koji prikazuju dotadašnje lečenje, a možda će biti potrebno da dostavite i dodatne analize, ukoliko postojeće ne prikazuju potpuno zdravstveno stanje kandidata. Praktično, na komisiji se obavlja kompletan uvid u analize, lekar će vam uraditi ultrazvučni vaginalni pregled (žena) i uradiće se pregled uzorka sperme muškog partnera (spermorgam).

Dakle, prisustvo oba partnera je neophodno. Takođe, dobićete i papire koje treba da popunite, jedan od tih papira je da se složite da želite da zamrznete preostale embrione ukoliko ih bude za zamrzavanje kao i formular na kom upisujete koja je klinika vaš izbor za sam postupak.

Čekanje

Sada sledi čekanje… Čekate Pozivno pismo i bitan poziv - poziv sa klinike koju ste odabrali za VTO.

Kada dobijete pozivno pismo, odlazite kod ginekologa u Dom zdravlja da uzmete Uput za stacionarno lečenje naslovljen na kliniku u kojoj radite postupak, a muškarac uzima od lekara opšte prakse specijalistički uput, takođe naslovljen na kliniku u kojoj radite postupak.

Sa pozivnim pismom i ta dva uputa javljate se u RFZO filijalu (tzv.socijalno) da overite upute i preuzmete obrazac OLK12.

Shutterstock  Put do roditeljstva nije uvek lak

Početak VTO postupka 

Javljate se klinici u terminu iz pozivnog pisma na prve konsultacije i tada ćete, zajedno sa izabranim lekarom u klinici, dogovoriti termin početka procesa. Za prve konsultacije opremite se analizama i dokumentima, preporučujemo da ponesete celokupnu dokumentaciju na konsultacije kako bi lekar imao kompletnu sliku vašeg stanja, to će pomoći lekaru i pri određivanju pripremne terapije, pri odabiru pristupa i metoda.

Nakon završenih prvih konsultacija u odabranoj klinici i dogovorenog početka procedure - sačekajte. Toliko toga ste do sada već prošli. Sledi vaš VTO postupak

Važne napomene 

  • Obratite pažnju na datume na analizama i uputima koje dobijate od ginekologa i lekara opšte prakse u Domu zdravlja.
    Obratite pažnju na stavku u uputu koja precizira u kojoj ustanovi tačno treba da radite određenu analizu. Iskustvo većine je pokazalo da to treba znati i pre odlaska u Dom zdravlja – na taj način smanjujete mogućnost lutanja i gubljenja vremena.
    Ukoliko nalaz o prohodnosti jajovoda (HSG) pokazuje da su jajovodi prohodni, a nalaz spermograma pokazuje zadovoljavajuće rezultate, neophodno je pre postupka vantelesne oplodnje uraditi tri postupka inseminacije. U suprotnom - nije moguće započeti proceduru vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a.
    Ukoliko želite da promenite izabranu kliniku za VTO - javite se Centru za VTO na 0800 333 030 kako bi vas uputili kako se to rešava

Pripremila: N.L.

Izvor: Sansazaroditeljstvo.org.rs/Zdravlje.kurir.rs