Srbija prva zemlja zapadnog Balkana u kojoj od novembra počinje organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća: Evo ko će prvo na preglede

Srbija je prva zemlja zapadnog Balkana u kojoj će se od novembra sprovoditi organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća. S tim u vezi, Udruženje „Punim Plućima“, Kinika za pulmologiju UKC Srbije i CESID, a uz podršku Ministarstva zdravlja, sproveli su istraživanje o informisanosti građana na temu raka pluća, prevencije i skrininga

Shuterstock

U istraživanju su učestvovali građani Srbije u riziku, koji će i biti obuhvaćeni skriningom (stariji od 50 godina, pušači...).

Kakve su im pušačke navike, koliko su puta pokušali da ostave cigarete i zašto nisu uspevali u tome, koliko su informisani o učestalosti i uzrocima raka pluća, da li znaju kako se sprovodi skrining na rano otkrivanje raka pluća, da li podržavaju uvođenje skrininga i u kom procentu bi se odazvali, na koji način bi želeli da se skrining sprovodi, kada i gde će se sprovoditi skrining, prema kojoj proceduri i ko će sve biti obuhvaćen preventivnim pregledima, na ova i druga pitanja govoriće:

· Dr Zlatibor Lončar, Ministar zdravlja

· Dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije

· Bojan Klačar, izvršni direktor CESID

· Olja Ćorović, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“

Alarmantna statistika

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu. Godišnje u Srbiji oboli više od 7.000, a premine oko 5.000 osoba. U proseku, kod 19 osoba dnevno se dijagnostikuje rak pluća, dok na žalost, svakodnevno 13 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Prema pomenutoj statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

Sada se u 70 % slučajeva rak pluća otkrije u poslednjoj fazi

Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja raka pluća je rano otkrivanje, što u Srbiji trenutno nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata rak pluća otkrije u poslednjem stadijumu.

Skrining na rano otkrivanje raka pluća podrazumeva detektovanje pomoću niskodoznog skenera, uz pomoć kojeg se se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

Skriningom se obuhvataju visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Na ovaj način, zemlje koje već sprovode ovaj skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 40 odsto. Samo prevencijom, ranim dijagnostikovanjem i pravovremenim lečenjem možemo smanjiti broj obolelih.

Pripremila: Violeta Nedeljković