Uskraćivanje masnoća ćelijama raka može poboljšati lečenje: Evo šta kažu naučnici

Ukidanje pristupa mastima ćelijama raka može pomoći da određeni tip lečenja raka deluje efikasnije, rezultati su nove studija. Nalazi postavljaju osnovu za razvoj prilagođenih strategija ishrane kako bi se pomoglo lekovima protiv raka da efikasnije eliminišu maligne ćelije.

Shutterstock

- Želimo da tretman raka učinimo efikasnijim. Najbolji način da se to uradi je razumevanjem kako se ćelije raka ponašaju i identifikacijom načina da probiju njihovu odbranu - rekao je dr Evan Lien, docent na Van Andel Institutu i autor studije.

Masti su kritični hranljivi sastojci potrebni za zdravo funkcionisanje. Kancerogene ćelije preuzimaju normalne ćelijske procese i "kradu" resurse poput masti, koje potom koriste kao gorivo za svoj rast i širenje.

Istraživanje se fokusiralo na feroptozu, vrstu ćelijske smrti koja se dešava kada molekuli masti u kancerogenim ćelijama dožive oštećenje. U poslednjim godinama, usmeravanje na feroptozu postalo je obećavajući pristup u razvoju novih strategija protiv kancera.

Profimedia  Kancerogene ćelije preuzimaju normalne ćelijske procese i "kradu" resurse poput masti

Korišćenjem ćelijskih modela, Lien i njegov tim su pokazali da oduzimanje pristupa masnoćama kancerogenim ćelijama čini te ćelije veoma osetljivim na feroptozu i, posredno, na lekove koji indukuju feroptozu

Nalazi su obećavajući, kaže Lien, ali je potrebno mnogo više rada da bi se ovo otkriće repliciralo u drugim modelima kancera.

On i njegov tim takođe istražuju da li se tip i količina masti mogu manipulisati kroz ishranu kako bi se povećala efikasnost induktora feroptoze.

- Ishrana je nešto što je relativno lako modifikovati. Još uvek nemamo rešenje, ali ono što nas najviše uzbuđuje je kako bismo mogli da iskoristimo ono što učimo da jednog dana osmislimo dijete prilagođene različitim vrstama lečenja. To bi moglo biti transformativno - rekao je Lien.

Nalazi su objavljeni u publikaciji Cell Chemical Biology.

Prenela: O.M.

Izvor: sciencedaily.com/Zdravlje.Kurir.rs