Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. Prehrambeni faktori rizika za koje je dokumentovano da igraju ulogu u etiologiji raka dojke uključuju gojaznost i konzumaciju alkohola. Drugi faktori ishrane povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka dojke su prekomeran unos masti i smanjen unos voća i povrća, dijetetskih vlakana, fitoestrogena i maslinovog ulja.
Naime, studije sprovedene u proteklih pedeset godina pokazale su da je učestalost raka dojke značajno manja kod žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene u zapadnom svetu. Nažalost, zbog promena u ishrani stanovnika Mediterana, statistika se donekle promenila u poslednje dve decenije.
![mediteranska ishrana uvek je u vrhu najzdravijih](/data/images/2024/05/17/19/3885673_mediteranska-ishrana_ff.jpg?ver=1715965965)
Ipak, čini se da mediteranska ishrana blagotvorno deluje na prevenciju malignih bolesti, a dobar deo zasluga može se pripisati i velikom unosu ekstra devičanskog maslinovog ulja, koje sadrži fenolna jedinjenja sa preventivnim dejstvom protiv tumora.
Slede smernice za ishranu kod raka dojke i njegovu prevenciju:
- Svakodnevno konzumirajte ekstra devičansko maslinovo ulje
- Uključite semenke, orašaste plodove i ulja od semena (laneno, bundevo, konopljino ulje) u svoju ishranu
- Pored onkološke terapije lekovima, uzimajte preporučene doze vitamina D i po potrebi kalcijuma za očuvanje koštane mase
- Obogatite svoju ishranu mahunarkama kao što su leblebije, boranija, grašak, pasulj, soja
- Svaki dan konzumirajt pet ili više porcija voća i povrća
- Ograničite punomasne mlečne proizvode i zamenite ih ovsenim mlekom, pirinčanim, sojinim, od spelte i badema
- Izbegavajte prženu hranu i hranu bogatu zasićenim i trans-nezasićenim mastima
- Često jedite ribu i ograničite unos crvenog mesa
- Izbegavajte alkohol i cigarete
Pripremila: N.L.
Autor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)