Kako treba da izgleda jelovnik ako imate rak dojke? Ova stvar je važna i u prevenciji
Izbegavate hranu za koju je dokazano da može da vam šteti, a povećajte unos ribe, voća i povrća i integralnih žitarica.
Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. Prehrambeni faktori rizika za koje je dokumentovano da igraju ulogu u etiologiji raka dojke uključuju gojaznost i konzumaciju alkohola. Drugi faktori ishrane povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka dojke su prekomeran unos masti i smanjen unos voća i povrća, dijetetskih vlakana, fitoestrogena i maslinovog ulja.
Naime, studije sprovedene u proteklih pedeset godina pokazale su da je učestalost raka dojke značajno manja kod žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene u zapadnom svetu. Nažalost, zbog promena u ishrani stanovnika Mediterana, statistika se donekle promenila u poslednje dve decenije.
Ipak, čini se da mediteranska ishrana blagotvorno deluje na prevenciju malignih bolesti, a dobar deo zasluga može se pripisati i velikom unosu ekstra devičanskog maslinovog ulja, koje sadrži fenolna jedinjenja sa preventivnim dejstvom protiv tumora.
Pripremila: N.L.
Autor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni