Izbegavate hranu za koju je dokazano da može da vam šteti, a povećajte unos ribe, voća i povrća i integralnih žitarica.

Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena. Prehrambeni faktori rizika za koje je dokumentovano da igraju ulogu u etiologiji raka dojke uključuju gojaznost i konzumaciju alkohola. Drugi faktori ishrane povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka dojke su prekomeran unos masti i smanjen unos voća i povrća, dijetetskih vlakana, fitoestrogena i maslinovog ulja.

Naime, studije sprovedene u proteklih pedeset godina pokazale su da je učestalost raka dojke značajno manja kod žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene u zapadnom svetu. Nažalost, zbog promena u ishrani stanovnika Mediterana, statistika se donekle promenila u poslednje dve decenije.

mediteranska-ishrana.jpg
Shutterstock 

Ipak, čini se da mediteranska ishrana blagotvorno deluje na prevenciju malignih bolesti, a dobar deo zasluga može se pripisati i velikom unosu ekstra devičanskog maslinovog ulja, koje sadrži fenolna jedinjenja sa preventivnim dejstvom protiv tumora.

Slede smernice za ishranu kod raka dojke i njegovu prevenciju:

  • Svakodnevno konzumirajte ekstra devičansko maslinovo ulje
  • Uključite semenke, orašaste plodove i ulja od semena (laneno, bundevo, konopljino ulje) u svoju ishranu
  • Pored onkološke terapije lekovima, uzimajte preporučene doze vitamina D i po potrebi kalcijuma za očuvanje koštane mase
  • Obogatite svoju ishranu mahunarkama kao što su leblebije, boranija, grašak, pasulj, soja
  • Svaki dan konzumirajt pet ili više porcija voća i povrća
  • Ograničite punomasne mlečne proizvode i zamenite ih ovsenim mlekom, pirinčanim, sojinim, od spelte i badema
  • Izbegavajte prženu hranu i hranu bogatu zasićenim i trans-nezasićenim mastima
  • Često jedite ribu i ograničite unos crvenog mesa
  • Izbegavajte alkohol i cigarete

Pripremila: N.L.

Autor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs