Žučna kesa je smeštena ispod jetre, a služi kao spremište žuči, neophodne za varenje masti u tankom crevu. Većina kamenja u žuči, tačnije tri četvrtine, nastaje od holesterola.
Iako holesterol čini samo pet odsto sastava žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti. Dokle god je odnos holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, dotle nema problema. Međutim, ako jetra počne da luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja i holesterol počinje da se taloži van rastvora žuči, što dovodi do stvaranja kamena.
Napad žuči nastaje kada kamenčić zatvori cistični kanal i tako zaustavlja oticanje žuči. Kada do napada dođe, to znači da u žučnoj kesi već postoje kamenčići koji su počeli da stvaraju ozbiljnije probleme. Bol može da prestane ukoliko se kamenčić vrati opet u žučnu kesu, ili komplikacije mogu da nastanu usled upale žučne kese, pa je neophodno ukloniti i žučnu kesu i kamenčić.
Ishrana može da napravi bitnu razliku, jer ono što jedete može da spreči stvaranje kamenčića smanjujući ili povećavajući stepen zasićenosti žuči holesterolom, koji najviše doprinosi stvarenju kamena u žučnoj kesi.
Postoje četiri glavne smernice u ishrani kojih se treba pridržavati:
- Ne jedite više nego što vam je potrebno
Ne jedite kada ste pod stresom
Jedite što više svežih namirnica
Izbegavajte procesuiranu hranu
Pomoć kod kamena u žuči
Važno je naglasiti da nisu sve masti loše i da to što želite da držite nivo holesterola pod kontrolom ne znači da treba potpuno da izbegavate masnoće.
Tajna je u tome da konzumirate masnoće u manjim količinama i jedete češće obroke bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama. Svakako u ishranu uključite što više vlakana, jer se ishrana siromašna vlaknima često povezuje sa problemima žučne kese. Imajte na umu i da je gojaznost jedan od faktora rizika.
Namirnice dobre za žučnu kesu:
- brokoli
- karfiol
- celer
- šargarepa
- pomorandža
- banana
- tikvica
- ananas
- papaja
- trešnja
- avokado
- sirće
- rotkva
- limun
- grožđe
- lubenica
- laneno ulje
- meso živine
- teletina
- riba
Namirnice loše za žučnu kesu (treba ih izbegavati ili jesti u što manjim količinama ako imate problema sa žučnom kesom):
- crveno meso
- pržena i procesuirana hrana (kolači, keks, grickalice, paštete, kobasice)
- svinjska mast i druge masti životinjskog porekla
Pušenjetakođe može da doprinese poremećajima u radu žučne kese, pa ako možete, izbegnite ovu lošu naviku ili barem smanjite broj cigareta.
Pripremila: N.L.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje.kurir.rs