Iako danas imamo široki izbor namirnica na svakom koraku, često biramo pogrešne stvari - previše brze hrane, gaziranih pića i grickalica, a rezultat su gojaznost, dijabetes i druge zdravstvene tegobe koje su sve češće, čak i kod mladih, upozorana nutricionista Branka Mirković.

- Nažalost, previše ljudi se oslanja na brzu i industrijski prerađenu hranu, zaboravljajući da zdrava ishrana ne mora da bude komplikovana ili skupa. Kada se zdravo hranimo, ne samo da bolje izgledamo, već i naše telo bolje funkcioniše - imamo više energije, bolju koncentraciju i jači imunitet - navodi naša sagovornica.

Zdrave navike mogu lako da se usvoje uz malo planiranja i savesnijeg odnosa prema onome što jedemo, ističe nutricionista i otkriva 10 koraka koji mogu da vam pomognu da se zdravije hranite svakog dana.

Kupujte i pripremajte hranu kod kuće

Na taj način kontrolišete kvalitet namirnica koje unosite. Gotova hrana iz prodavnica često sadrži jeftine sastojke, previše masnoća, šećera i aditiva, što dugoročno može loše da utiče na vaše zdravlje.

zacini-shutterstock-2109612857.jpg
Shutterstock Kuvanjem kontrolišete kvalitet namirnica

Planirajte obroke za celu nedelju i napravite spisak za kupovinu

Ovako možete da izbegnete kupovinu nepotrebnih stvari i osigurate da uvek imate na raspolaganju sve neophodne grupe namirnica - proteine, mlečne proizvode, povrće i voće.

Obavezno čitajte deklaracije na proizvodima

Iako nekada deluju komplikovano, deklaracije sadrže važne informacije o sastavu hrane. Obratite pažnju na kvalitet sastojaka, rok trajanja, kao i da li je ambalaža neoštećena.

Kupujte sezonsko voće i povrće

Sezonske namirnice su sveže, bogate hranljivim materijama, a često i povoljnije. Lokalno uzgajano povrće je manje tretirano hemikalijama i duže zadržava hranljive sastojke.

bundeva-shutterstock-289965410.jpg
Shutterstock Sezonsko je uvek ukusnije, zdravije i jeftinije

Izaberite smrznuto povrće van sezone

Ako ne možete da nađete sezonsko, smrznuto povrće je odlična alternativa, jer zadržava većinu vitamina i minerala, a uvek ga možete imati pri ruci.

Ne verujte uvek takozvanim “zdravim” hlebovima

Skupi hlebovi koji se reklamiraju kao integralni ili zdravi često su samo obojeni, sadrže ulja i aditive. Pre kupovine proverite sastojke.

Birajte zdravije metode pripreme hrane

Izbegavajte prženje u dubokom ulju. Bolje opcije su kuvanje, pečenje ili priprema hrane na pari. Koristite kvalitetna ulja umereno.

profimedia0528419557.jpg
Profimedia Smrznuto povrće zadržava većinu vitamina i minerala

Jedite voće sveže ili zamrznuto

Preskočite prerađeno voće jer ono gubi većinu hranljivih materija tokom obrade. Sveže ili zamrznuto voće zadržava sve potrebne vitamine i minerale.

Koristite kvalitetno posuđe za kuvanje

Izbegavajte oštećeno posuđe koje može da oslobađa štetne materije tokom pripreme hrane. Dobro posuđe doprinosi očuvanju hranljivih sastojaka.

ishrana-kod-psorijaze-shutterstock-2057026688.jpg
Shutterstock Postepeno usvajanje zdravih navika donosi dugoročne koristi

Postepeno uvodite zdrave navike

Promene u ishrani mogu da budu izazov, ali ih uvodite postepeno i ne preduzimajte previše radikalne promene odjednom. Postepeno usvajanje zdravih navika donosi dugoročne koristi za vaše zdravlje.

- Zdrava hrana je kada možete odmah da vidite od koje namirnice je napravljena. Meso treba da je pečeno, kuvano ili dinstano, a ne pohovano, dok bi povrće trebalo da ima što sličniju boju, teksturu i ukus svežem povrću. Pasulj i ostale mahunarke mogu da se jedu bez mesa ili sa malo dimljenog mesa, a ne da se od istog ne vidi pasulj. Problem je prekuvana, prepržena, pohovana, masna hrana, gde su se ukusi i mirisi izgubili, pa se dodaju pavlaka, majonez i kečap - poručuje Branka Mirković.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.