Vitamin D je važna karika koja jača imunitet: Nivo mu pada zimi kad nema sunca, a evo u kojim namirnicama ga ima najviše

Vitamin D je ključan za imunitet, zdravlje kostiju i mišića, posebno zimi kada je izlaganje suncu ograničeno. Zbog toga je važno unositi ga putem hrane ili suplemenata kako bismo očuvali zdravlje tokom hladnijih meseci.

Shutterstock

Održavanje optimalnog statusa vitamina D pomaže u zaštiti od respiratornih infekcija tokom zime. Preporučena koncentracija vitamina D u krvi je 75 nmol/L - 125 nmol/L.

Nivo vitamina D najčešće opada zimi zbog manjeg izlaganja suncu, kada ga inače dobijamo tokom letnjih meseci.

Zato se savetuje uzimanje suplemenata vitamina D u dozi od 20 µg dnevno ili više, uz druge preventivne mere poput izlazaka na svež vazduh, redovnog vežbanja i pravilne ishrane.

Shutterstock  Nivo vitamina D najčešće opada zimi zbog manjeg izlaganja suncu, kada ga inače dobijamo tokom letnjih meseci.

Gde ga ima najviše

Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani je ulje jetre bakalara i druge masne ribe.

Namirnice bogate vitaminom D uključuju ribu (tunjevina, sardine, skuša, bakalar, haringa, losos), rakovi i plodovi mora, neke vrste pečuraka, kvasac, goveđa džigerica i žumanca.

Takođe i namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D, kao što su neki margarinski namazi, mleko i žitarice.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs