Ovu hranu ne bi trebalo pripremati i čuvati u aluminijumskoj foliji: Paradajz i citrusi prvi na listi

Aluminijumska folija je idealan saveznik u kuhinji. Često je koristimo za pripremanje doručka, ručka i večere, ali postoje neki rizici kada se radi o njenoj upotrebi.

Printscreen

Iako je aluminijumska folija koja se često koristi uglavnom bezbedna za upotrebu na temperaturama do 200 stepeni, stručnjaci upozoravaju da viša temperatura može izazvati probleme.

- Visoke temperature, posebno sa kiselim namirnicama kao što su paradajz, citrusi ili sirće, mogu dovesti do toga da se aluminijum nađe u hrani - rekao je Darin Detviler, predsednik Programa za bezbednost hrane pri Nacionalnoj asocijaciji za zaštitu životne sredine.

U većini slučajeva to su male doze, ali kada se aluminijumska folija na takav način unosi u organizam tokom vremena, mogu se pojaviti potencijalni zdravstveni problemi, kao što su neurodegenerativne bolesti.

- Da biste smanjili bilo kakav prenos, izbegavajte pripremanje ili čuvanje kiselih ili slanih namirnica u foliji tokom dužeg vremena, jer to može izazvati metalni ukus - objasnila je Džesika Gejvin, sertifikovani naučnik za hranu i kulinarski stručnjak.

U suštini, dok hrana nije previše slana ili kisela, stručnjaci potvrđuju da je upotreba folije bezbedna.

- Kada pečete kolačiće na plehu obloženom aluminijumskom folijom, vrlo mali deo aluminijuma prelazi u hranu jer je hrana suva i ne ostaje u kontaktu sa folijom dugo. Takođe je idealna za zadatke koji zahtevaju visoke temperature, kao što su pečenje povrća i mesa ili priprema slanine - ukazuje Gejvin.

Profimedia  Da biste smanjili bilo kakav prenos, izbegavajte pripremanje ili čuvanje kiselih ili slanih namirnica u foliji tokom dužeg vremena, jer to može izazvati metalni ukus

Aluminijum se takođe može naći u kozmetici, lekovima, antiperspirantima i vodi za piće.

Čak i uz napore da izbegnete unos aluminijumske folije, to je teže nego što mislite, jer je mnogi unose u organizam, a da toga nisu ni svesni. Srećom, aluminijum obično brzo napušta vaš organizam putem mokrenja i pražnjenja creva.

- Rizik od pripremanja hrane sa aluminijumskom folijom je nizak, sa samo oko četiri odsto našeg unosa aluminijuma koji dolazi od stvari kao što su pribor za jelo, rešetke za roštilj ili folija - dodaje Gejvin.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: HuffPost/Zdravlje.Kurir.rs