CENTAR ZA KONTROLU I PREVENCIJU BOLESTI: Paradajz je najzdravije povrće
Foto: Shutterstock

CENTAR ZA KONTROLU I PREVENCIJU BOLESTI: Paradajz je najzdravije povrće

Ishrana -

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da je paradajz najzdravije povrće. Ustvari, CDC kaže da je paradajz najzdravije voće jer botanički gledano, paradajz se smatra voćem i dobio je ocenu 20 na CDC-ovoj lestvici, čime je svrstan odmah iznad limuna.

Da je paradajz voće, mnogi već znaju, jer ova dilema počela je još u prošlom veku. U raspravu o tome šta je voće, a šta povrće upleo se i američki zakon. Kada je 1884. godine uveden porez od 10 odsto na uvoz povrća, ali ne i voća, farmer koji se bavio uvozom paradajza se pobunio i pokrenuo tužbu u nameri da pokaže da je paradajz voće, a ne povrće. Tražio je da mu država vrati novac koji su uvoznici plaćali u obliku poreza. Pozivao se na činjenicu da iz ugla botanike, paradajz nastaje oplodnjom cveta, što predstavlja osnovnu definiciju voća. Ipak, sud je doneo jednoglasnu odluku da je paradajz ipak povrće. Obrazložili su to rečima da se paradajz koristi za vreme obroka, u, uz ili nakon mesa ili ribe, dok se voće koristi u slatkim jelima i jede na kraju obroka.

Zašto je paradajz zdrav?

Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

A CDC-ova kategorizacija voća i povrća temelji se na količinama 17 hranjivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

- Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može pomoći u zaštiti tela od raka i bolesti srca - kaže dijetetičarka Šeri Berger i upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu „Food Chemistry“.

Tada je otkriveno da konzumacija paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Na listi najzdravijih i limun, pomorandže, limeta...

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja. Na popisu najzdravijeg voća našli su se i limun, pomorandža, jagode, limeta i grejp.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track