5 prirodnih zaslađivača: Nutricionista preporučuje najbolje zamene za šećer

Šećer je važan za normalno funkcionisanje našeg organizma, jer nam pruža energiju koja je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Ipak, prekomeran unos, posebno belog šećera, može imati negativne posledice po naše zdravlje. Evo zdravijih varijanti koje preporučuju nutricionisti.

Shutterstock

Beli šećer bi trebalo izbaciti iz svakodnevne upotrebe jer povećava rizik od metaboličkih bolesti, gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Srećom, postoje zdrave alternative koje mogu zadovoljiti naše potrebe za slatkim, a istovremeno doprineti boljem opštem zdravlju.

Za svaku od njih izražen je i njen glikemijski indeks. Glikemijski indeks (GI) je mera koja pokazuje brzinu kojom određena hrana podiže nivo šećera (glukoze) u krvi nakon što se unese. Na skali od 0 do 100, glikemijski indeks klasifikuje namirnice prema tome koliko brzo ili sporo izazivaju porast glukoze u krvi u odnosu na čistu glukozu, kojoj je dodeljena vrednost 100.

Med

Jedan od najstarijih zaslađivača, bogat antioksidantima, vitaminima i mineralima. Birajte organski med, ali imajte na umu da nije najbolji izbor za osobe sa dijabetesom.

Glikemijski indeks (GI) : 50-70

Stevija

Savršen zaslađivač bez kalorija, idealan je za osobe sa dijabetesom i osobe sa insulinskom rezistencijom. Ne utiče na nivo šećera u krvi i pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska.

GI: 0 

Thinkstock  Stevija je odličan zaslađivač za osobe sa dijabetesom.

Agavin sirup

Sa nižim glikemijskim indeksom od belog šećera, agavin sirup je dobra opcija jer ne izaziva nagli skok šećera u krvi.

GI: 15-30 

Kokosov šećer

Prirodni šećer sa mineralima poput gvožđa i cinka, i nižim GI od belog šećera. Dobar za stabilizaciju nivoa šećera u krvi i bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima što je dobro za opšte zdravlje.

GI: 35-55

Sirup od urmi

Bogat vlaknima i antioksidantima, ovaj sirup je ukusna i hranljiva alternativa. Poboljšava probavu, pruža energiju, jača srce.

GI: 35-55 

Shutterstock  Sirup od urmi pruža izvor energije i jača srce.

Zaslađivače treba koristiti umereno, a prebacivanje sa belog šećera na prirodne opcije može pomoći u očuvanju zdravlja, bez odricanja od slatkih ukusa.

Prenela: N.R.

Izvor instagram: nutricionista_ivanamisic/Zdravlje.Kurir.rs