Beli šećer bi trebalo izbaciti iz svakodnevne upotrebe jer povećava rizik od metaboličkih bolesti, gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.
Srećom, postoje zdrave alternative koje mogu zadovoljiti naše potrebe za slatkim, a istovremeno doprineti boljem opštem zdravlju.
Za svaku od njih izražen je i njen glikemijski indeks. Glikemijski indeks (GI) je mera koja pokazuje brzinu kojom određena hrana podiže nivo šećera (glukoze) u krvi nakon što se unese. Na skali od 0 do 100, glikemijski indeks klasifikuje namirnice prema tome koliko brzo ili sporo izazivaju porast glukoze u krvi u odnosu na čistu glukozu, kojoj je dodeljena vrednost 100.
Stevija
Savršen zaslađivač bez kalorija, idealan je za osobe sa dijabetesom i osobe sa insulinskom rezistencijom. Ne utiče na nivo šećera u krvi i pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska.
GI: 0
Agavin sirup
Sa nižim glikemijskim indeksom od belog šećera, agavin sirup je dobra opcija jer ne izaziva nagli skok šećera u krvi.
GI: 15-30
Sirup od urmi
Bogat vlaknima i antioksidantima, ovaj sirup je ukusna i hranljiva alternativa. Poboljšava probavu, pruža energiju, jača srce.
GI: 35-55
Zaslađivače treba koristiti umereno, a prebacivanje sa belog šećera na prirodne opcije može pomoći u očuvanju zdravlja, bez odricanja od slatkih ukusa.
Prenela: N.R.
Izvor instagram: nutricionista_ivanamisic/Zdravlje.Kurir.rs