Beli šećer je najmanje zdrav, pa bi bilo dobro da ga kad god je to moguće zamenite zdravijim alternativa.

- Kada jednom probate ove zdravije alternative u pripremi poslastica nikada više nećete koristiti šećer. Zato napravite male korake ka veoma bitnim zdravim navikama - savetuje na svom Instagram profilu Sibela Maslovarić, magistar nutricionizma.

Zdrave zamene za beli šećer su:

stockphotohandwithdipperpickinghoneyfromajarofhoneyjarsofhoneybeehoneycombandbeepollenon589869611.jpg
Shutterstock 
Med je prirodni zaslađivačfoto: Shutterstock

Zamena belog šećera pireom od jabuke ili banana, odličan je način da smanjite unos rafinisanog šećera. Stručnjaci ipak savetuju oprez pri korišćenju javorovog sirupa. Naime, zamena rafinisanog šećera u receptima sa identičnom količinom javorovog sirupa smanjiće ukupan sadržaj šećera koji unosite, ali javorov sirup i dalje ima visok glikemijski indeks.

Mnogi se slažu da je med, kao prirodni zaslađivač - najbolji izbor. Obiluje vrednim mikronutrijentima, ali poseduje i važno antifungalno, antibakterijsko i antivirusno svojstvo.Osobe sa dijabetesom takođe mogu konzumirati med, ali unos zavisi od propisane terapije i mora biti usklađen sa istom.