Dobre vesti za pacijente: Otvara se nova hibridna sala, stiglo još inovativnih lekova za retke bolesti

Prioritet srpskog zdravstva jeste da nema čekanja na dijagnostičke preglede i operacije. Najduže se čeka na operacije kuka i kolena, zbog čega je resorni ministar sazvao direktore svih ustanova uz poruku da rad mora da se reorganizuje, a broj operacija poveća.

A.A. Ministarstvo zdravlja

Dobre vesti iz zdravstva, u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije počinje da radi najsavremenija operativna sala, a u Tiršovu je stigao novi lek za retke bolesti.

Ministarstvo zdravlja uložilo je milion i po evra da Klinika za vaskularnu i endoskopsku hirurgiju UKCS dobije najsavremeniju, takozvanu Hibridnu salu.

Vrednost nove sale je nemerljiva, smatraju stručnjaci koji u njoj već rade.

- Poslednjih deset godina naša klinika je od Ministarstva zdravlja inaugurisana kao regionalni referenni centar za zbrinjavanje najkomleksnije aortne patologije. Svi hitni i najkomlikovaniji slučajevi slivaju se u našu ustanovu i mi ih zbrinjavamo 365 dana godišnje, 24 časa dnevno. Izuzetno smo zahvalni jer ovo će nam omogućiti neuporedivo lakše i bezbednije obavljanje našeg posla, i za pacijente i za osoblje, a omogućiće na i nove iskorake i da radimo procedure koje se rade u samo nekoliko klinika u Evropi - rekao je dr Marko Dragaš, pomoćnik rukovodioca Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS.

Shutterstock 

Endovaskularne procedure na aorti podrazumevaju ugradnju specijalne vrste stentova (stentgraftova) koji izoluju aortne aneurizme I sprečavaju njihovo pucanje I dalje širenje.

Stent graftovi se ugradjuju u grudnu Itrbusnu aortu iz udaljenog mesta, najčešće kroz preponske arterije te se u ovim procedurama koristi rentgensko zračenje i endovaskularne tehnike.

Vrlo često pored same ugradnje stentgrafta u aortu potrebna je I dodatna rekonstrukcija krvnih sudova koje izlaze iz aorte odnosno otvaranje preponskih krvnih sudova zbog čega se koriste tehnike klasične, otvorene, vaskularne hirurgije

Za izvođenje ovih procedura je od velikog značaja kvalitet slike, I mogućnost istovremenog izvođenja vaskularnih I endovaskularnih procedura.

Nema lista čekanja 

On je istakao da u toj ustanovi nema liste čekanja, dok su se, kako kaže, neki pacijenti sa određenom patologijom, pre 15 godina slali u inostranstvo, dok danas, pacijenti dolaze u Srbiju u jedan ovakav centar.

- Hibridna sala nam mogućava da u jednoj operaciji bez pomeranja pacijenta u dve sale, praktično uradimo dve različite procedure - izjavio je dr Igor Končar, vaskularni hirurg Kliničkog centra Srbije, i dodao da je važan i novi moderan softver i tehnološka kompleksnost sale.

Profimedia 

Inovativna terapija za najmlađe

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je nekoliko dece, koja boluju od retkih bolesti dobilo novi lek.

Tri dečaka od pet, 15 i 17 godina dobili su inovativni lek, među njima je i Miloš, čija majka, Marija Mitrović ne krije da je srećna, što je posle šest godina velike borbe došla do inovativne terapije za svoje dete.

- Očekujemo da će lek pomoći kao i drugima u zemlji i inostranstvu, da ćemo ući u remisiju i da će naša deca živeti zdravo, normalno, kvalitetno i korisno porodici i u društvu - kaže Marija Mitrović.

Dolazak novog leka (inovativna biološka terapija) za eozinofilni ezofagitis, poklapa se sa obeležavanjem stogodišnjice Dečje klinike.

„Lek je rezervisan za pacijente koji se više godina leče i koji nisu odreagovali na konvencionalnu terapiju, na dijete i druge lekove“, rekla je dr Nina Ristić, gastroenterolog, i istakla da su pacijenti odreagovali na lek odlično, i da je njegova primena dugotrajna.

Prenela: O.M.

Izvor: RTS/Zdravlje.Kurir.rs