Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas, tokom razgovora sa direktorima svih zdravstenih ustanova u Srbiji, da oko ukidanja lista čekanja neće biti kopromisa i ocenio da je to cilj koji se može ostvariti uz više odgovornosti i bolju organizaciju.

- Imamo jasan zadatak, kojem svi moramo najozbiljnije i najodgovornije da pristupimo. Smatram da u našem zdravstvenom sistemu imamo dovoljno kvalitetnih i stručnih zdravstvenih radnika, imamo najsavremenije bolnice i najmodernije aparate, i uz više odgovornosti i bolju organizaciju, možemo ispuniti naš cilj, a to je ukidanje listi čekanja - rekao je Zlatibor Lonačar, a prenelo Ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Ministar je na sastanku rekao da rukovodioci zdravstvenih ustanova imaju zadatak da rad u bolnicama i kliničkim centrima organizuju na efikasniji način, naročito u pogledu operacija i dijagnostičkih procedura za koje postoje liste čekanja.

- Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja će svim zdravstvenim ustanovama obezbediti svaki vid pomoći i podrške, u pogledu nabavke potrebne dodatne opreme i aparata, obezbeđivanja nedostajućeg stručnog kadra i sl.

Na sastanku su analizirani rezultati akcije besplatnih preventivnih pregleda, u okviru kojih je za pet dana u zdravstvenim ustanovama u Srbiji preglede obavilo više od 145.000 građana.

Konstatovano je da je interesovanje građana izuzetno veliko, da je svest o značaju prevencije značajno povećana, i da je nastavak ove akcije u interesu društva.

Pripremila: V:N.