Šta znamo o novoj XEC podvarijanti kovida koja se širi Evropom? Ovi simptomi su najčešći i nemojte ih zanemariti

Istraživači su u augustu predvideli da bi ovoj varijanti moglo trebati nekoliko sedmica do nekoliko meseci da se počne brže širiti. Veruju da bi XEC mogla postati dominantna tokom zime.

Shutterstock

Naučnici su upozorili da se Evropom sve brže širi zaraznija podvarijanta kovida, koju su nazvali XEC, te da bi uskoro mogla postati dominantan soj.

- U ovom trenutku se čini da je XEC varijanta najverovatnije sledeća”, napisao je u nedjelju u objavi na X-u Eric Topol, direktor Scripps Research Translational Instituta u La Jolli, a prenosi Independent.

Dr Topol kaže da će od sada definitivno dominirati XEC podvarijanta soja omikrona koja je zaraznija od prethodnih varijanti COVIDA-19, pa očekuje da će se ubrzano proširiti.

- Prvi put je ova podvarijanta prijavljena u Berlinu u junu, a sada se "prilično brzo" širi po Evropi, Severnoj Americi i Aziji, rekao je analitičar podataka o kovidu Majk Hani.

U avgustu je Slovenija imala visoku stopu zaraze ovom varijantom, jer je više od 10 odsto uzoraka kovida iz te zemlje sadržalo KSEC.

To je hibrid ranije otkrivenih podvarijanti omikrona - KS.1.1 i KP.3.3 - novog korona virusa koji izaziva covid. KS.1.1 je takođe poznat kao FLiRT varijanta.

Novu podvarijantu covida karakterišu mutacije u molekulima građevnog bloka fenilalanina (F) promenjenih u leucin (L) i arginina (R) promenjenih u treonin (T) na proteinu šiljaka koji virus koristi da se pričvrsti na ljudske ćelije.

Još jedna podvarijanta omikrona KP.3.3 pripada kategoriji FLuKE gde je aminokiselina glutamin (K) mutirala u glutaminsku kiselinu (E) na spike proteinu, zbog čega se efikasnije vezuje za ljudske ćelije.

Do sada je više od 500 uzoraka iz 27 zemalja, uključujući Poljsku, Norvešku, Luksemburg, Ukrajinu, Portugal i Kinu, sadržalo XEC. Stručnjaci ukazuju na brz rast varijante u Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Simptomi XEC varijante kovida


Simptomi XEC varijante su slični onima kod prethodnih varijanti kovida. To su groznica, bol u grlu, kašalj, gubitak čula mirisa, gubitak apetita i bolovi u telu.

S obzirom na to da je i dalje „član iste omikronske porodice”, stručnjaci kažu da bi adaptacija vakcina i revakcinacija trebalo da obezbede dovoljnu zaštitu od razvoja teške bolesti i hospitalizacije.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje savetuju sve da nastave da održavaju ličnu higijenu i da provode što više vremena na svežem vazduhu.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Independet/Zdravlje.Kurir.rs