Kraj avgusta i početak septembra su u neslavnom znaku velikog broja ljudi koji imaju visoku temperaturu, bolove u stomaku ili grlu, čak su prisutne i upale pluća.

Doktorka opšte prakse dr Biserka Obradović u razgovoru za naš portal otkriva koji su virusi trenutno najdominantniji, kako prepoznati njihove simptome i koje mere preduzeti kako bismo se zaštitili.

- Trenutno su najzastupljeniji stomačni virusi, roto i norovirus. Rotovirus najčešće pogađa decu i simptomi traju između tri i osam dana. S druge strane, norovirus je pre svega rezervisan za odrasle, ali i decu, uzrokujući slične simptome, mučninu, povraćanje, proliv i stomačne grčeve - otkriva.

Pored stomačnih virusa, doktorka ističe i prisustvo onih respiratornih, među kojima su najčešći rinovirusi.

- Ovi virusi izazivaju probleme u gornjim disajnim putevima, sa simptomima poput kijavice, zapušenosti nosa, bola u grlu i temperature koja retko prelazi 38 stepeni - kaže ona.

Tu su i pacijenati sa koronom. Reč je o sojevima omikron virusa, FLiRT varijante, među kojima je najznačajnija JN.1.

virus-korone-shutterstock-1673968429.jpg
Shutterstock 
kod korone simptomi često počinju u digestivnom traktufoto: Shutterstock

- Ove varijante izazivaju blage simptome i mogu da traju od jednog do 14 dana, u zavisnosti od imuniteta pacijenta. Zanimljivo je da simptomi često počinju u digestivnom traktu, sa mučninom, povraćanjem i dijarejom, pre nego što se razviju drugi simptomi - objašnjava doktorka.

Na pitanje o tome šta sve može da izazove jake bolove u stomaku, doktorka pojašnjava da su stomačni virusi, poput norovirusa, često praćeni upravo jakim bolovima, grčevima, dijarejom i mučninom, ali to može da bude i kovid. Temperatura je češća kod korone i može da traje jedan ili više dana.

Kako se zaštititi?

Kada je reč o kako se zaštiti, doktorka apeluje na odgovorno ponašanje i podseća da je najvažnije da bolesni ne idu u kolektive.

- To je osnovna stvar u sprečavanju širenja virusa - naglašava i dodaje da je pored virusnih infekcija povećan i broj onih bakterijskih, kao što su upale grla, gnojne angine, bronhitis, upale pluća, ali i ušiju.

- Sve to može da bude posledica nelečenih virusa. Pacijenti se često javljaju kada već dođe do ovih sekundarnih infekcija, a tada je lečenje mnogo složenije - dodaje naša sagovornica.

stres-shutterstock-2152076653.jpg
Shutterstock 
stres vrlo utiče na imunitetfoto: Shutterstock

Doktorka navodi da je najbolja prevencija protiv svih bolesti dobar san, zdrava ishrana i pozitivan stav.

- Dobar san, u trajanju od 6-8 sati, kao i kratka popodnevna dremka od 10-20 minuta, veoma su važni za jačanje imuniteta. Takođe, unos što više svežeg voća, povrća i tečnosti, kao i redovna fizička aktivnost, ključni su za očuvanje zdravlja. Izbegavajte kofeinske napitke, jer oni ubrzano izbacuju tečnost iz organizma, a uz to je važno ostati pozitivan i što manje brinuti. Stres bi trebalo da doživljavamo ne kao stres, već kao neki zadatak koji trebamo da rešimo. Jer, mi biramo stres, a stres bira bolest - opominje.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.