Prvi septembar je i ove godine iznedrio pregršt pitanja za roditelje - da li detetu davati novac za užinu ili pakovati hranu i nebeljeni ubrus da ponese, kada je dete spremno samo da ode do škole, da li će voditi računa o higijeni dok je tamo, i neizostavno - kako ga naučiti da bude odgovorno u svojim obavezama.

Kada je dete spremno samo da ode do škole?

Deca su kao pešaci najugroženija u prvom, drugom i tećem razredu. Pre jedanaeste, dvanaeste godine deca nisu spremna da bez pratnje idu u školu, savetuju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Higijena u školi - ubrus, toalet-papir ili antibakterijski gel?

Deca u školi i generalno van kuće pipaju "sve i svašta", a ruke zaborave da operu. Pripremite im antibakterijski gel i nebeljeni ubrus - gelom mogu dezinfikovati ruke, a ubrusom od 100 odsto celuloze obrisati lice. Ukoliko postoji mogućnost, pripremite za svoje dete i nebeljeni toalet-papir, jer s njim ste sigurni da dete neće imati nikakve iritacije po koži.

Na recikliranim ubrusima i toalet-papirima pronađene su razne hemikalije koje u svakodnevnoj upotrebi, posebno još od mlađih dana, mogu izazvati veoma opasne bolesti. Količina štetnih materija koja lako “prolazi ispod radara” zbog niske koncentracije, izuzetno je opasna kada uzmemo u obzir da deca potencijalno dolaze u dodir sa njom tokom perioda školovanja od 12 godina .

Spremite užinu, ali ne zaboravite ovaj dodatak

Da biste bili sigurni šta vaš mališan jede dok je u školi, moraćete da se potrudite u kuhinji. Gledajte da detetu sami spremite užinu, jer ukoliko date novac da "nešto kupi", to nešto vrlo lako može biti brza hrana, grickalice ili neki sok pun hemikalija i šećera, a sve skupa je vrlo opasno po zdravlje dece. Kad spremate užinu, gledajte da uvek ubacite neku voćku, na primer bananu, i obavezno pripremite ubrus. Vaš izbor treba da bude nebeljeni ubrus od 100 odsto celuloze, jer samo taj ubrus ne ispušta štetne hemikalije po nežnoj dečjoj koži i samo on ima sertifikat da sme biti u kontaktu sa hranom.

Ukoliko pogrešite i kupite reciklirani ubrus, ni slučajno ga nemojte koristiti. Na recikliranim ubrusima i toalet-papirima pronađene su razne hemikalije koje u svakodnevnoj upotrebi, posebno još od mlađih dana, mogu izazvati veoma opasne bolesti.

Kako da dete bude odgovorno?

Uvek je topli i brižni odnos u osnovi discipline koju namećete detetu. Pokazalo se da su deca sa visokim samopoštovanjem odgovornija. Prednosti takve dece su brojne, a na vama je da podržavate dete, da ne budete prestrogi i nezainteresovani, već da dete oseti vašu podršku i tako krene u nove uspehe!

Promo