ALARMANTNO: Koncentracija polena AMBROZIJE u Beogradu i do 11 puta iznad graničnih vrednosti

OPREZ

ALARMANTNO: Koncentracija polena AMBROZIJE u Beogradu i do 11 puta iznad graničnih vrednosti

Zdravlje -

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Beogradu je visoka i iznad graničnih vrednosti, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Tendencija je da ove nedelje koncentracija polena ambrozije u vazduhu raste, a krajem septembra očekuje se postepeno opadanje. Tada ambrozija, koja ima jedan od najjačih alergenih polena, ulazi u završnu fazu cvetanja.

- Merenja Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je, nažalost, još povišena koncentracija polena ambrozije, najvećeg alergena i u ovom periodu njene vrednosti idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti, rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena – Agencija za zaštitu životne.

Ona kaže da će povišene vrednosti biti i naredne dve nedelje, što znači da će biti više od 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.

- To je sve povišeno za alergične osobe - rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, takve osobe moraju biti na povišenim terapijama.

Osnovni saveti su im da vode računa da u prepodnevnim satima ne budu u prirodi, da se dogovaraju sa alergolozima za propisane terapije i da koriste klimatizovane prostorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track