OD VULVITISA DO RAKA TESTISA: Ovo su opasne bolesti koje možete dobiti u svom domaćinstvu
Foto: Promo

OPREZ

OD VULVITISA DO RAKA TESTISA: Ovo su opasne bolesti koje možete dobiti u svom domaćinstvu

Zdravlje -

Sve češće se čudimo porastu opasnih i retkih bolesti, kojih ranije nije bilo u ovim, za nas, "zapanjujuće velikim razmerama". U Srbiji i svetu sve je više mladih koji vode bitku za potomstvo, u porastu su karcinomi, respiratorne bolesti, alergije... Okidači za sve te bolesti nalaze se i u našem domu - opasne su flašice za vodu, toalet-papir, hemikalije kojim čistimo...Rešenje, ipak, postoji!

Zapaljenje vulve - reciklirani toalet-papir

Najčešći uzroničnici zapaljenja vulve su infektivni, ali do toga može dovesti i povreda, ekcem, dermatitis, alergija na sapune, toalet-papir, kupku i deterdžent. Pacijenti osećaju svrab, crvenilo, otok i bol vulve. Prva stvar koju je potrebno da uradite kako biste se u najkraćem roku oslobodili svraba i iritacija - promenite toalet-papir.

Ukoliko koristite papir koji je recikliran, bilo bi dobro da ga promenite čim osetite neki od simptoma kao što su svrab, crvenilo, bol ili otok.

Naime, studija iz 2010. objavljena u časopisu Can Fam Phisician otkrila je da su neki od aditiva koji se koriste u toalet-papiru — uključujući formaldehid, lanolin i benzokain — bili uzrok hronične iritacije vulve kod najvećeg broja pacijenta.

Autori studije savetovali su osobama koje imaju iritaciju vagine da pređu na toalet-papir od 100% celuloze. U Srbiji postoji i nebeljeni papir od 100 odsto celuloze - ne izaziva alergije i nema nikakve hemikalije u sebi. Pri kupovini birajte renomiranog proizvođača kome verujete, a vaš izbor neka uvek bude toalet papir od 100% celuloze beli ili pak braon u prirodnoj boji drveta.

Rak testisa zbog PFAS - kutije za picu, tiganj koji ne lepi

PFAS hemikalije ili "večite hemikalije" su jedinjenja koja je stvorio čovek jer su bila neophodna u industriji - one imaju svojstvo da “odbijaju” vodu i masnoću, pa se koriste u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, premazima za tiganje koji ne lepe masnoću, elektronici...

PFAS hemikalije se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, jer se nakon ulaska u životnu sredinu skoro uopšte ne razlažu. Mogu biti toksične po sva živa bića - neka jedinjenja su endokrini ometači - utiču na reproduktivnu funkciju i razvoj ploda, kasnije na imuni sistem deteta (mogu smanjiti imuni odgovor na vakcinu), a mogu imati ulogu i u razvoju izvesnih tipova karcinoma (testis, bubrezi).

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Control and Disease prevention) navodi da je njihovo potpuno izbegavanje gotovo nemoguće, ali da možemo smanjiti izloženost pomoću ovih odluka:

Prestankom korišćenja nelepivog posuđa (npr. tiganja); Izbegavanjem brze hrane i hrane za poneti (jer su njihova papirna pakovanja često premazana slojem koji odbija masnoću, tj. sadrže PFAS hemikalije);

Izbegavanjem proizvoda za ličnu upotrebu koje sadrže odrednice „fluoro“ ili „perfluoro“. Mogu se naći u zubnom koncu kao i raznim kozmetičkim proizvodima, uključujući lakove za nokte, hidratantne kreme za lice i šminku;

Problemi štitne žlezde; BPA, Bisfenol A - Reciklirani toalet-papir i ubrus

Na površini recikliranog toalet-papira pronađen je hemijski element koji može negativno da utiče na zdravlje fetusa, beba i male dece, a kod odraslih podstiče gojaznost. Reč je o Bisfenolu A, BPA, koji se povezuje sa bolestima srca, dijabetesom, problemima štitne žlezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom.

Umesto recikliranog papira i ubrusa, uvek birajte papir od 100 odsto celuloze renomiranih brendova kojima se veruje. Vodite računa da li je na pakovanju istaknuto da je papir od 100% celuloze, jer u slučaju da ova informacija nije istaknuta, veoma je verovatno da se radi o toalet papiru gde je pored celuloze dodat i reciklirani material.

Oštećenje DNK; Paraben - Šminke, kreme, šamponi

Paraben se koristi kao konzervans u kozmetici, kao mirisni sastojak, ali ga često nema na etiketama ambalaža. Lako prodire kroz kožu i ometa funkciju hormona (izazivajući endokrini poremećaj). Parabeni mogu imitirati estrogen. Metilparaben nanešen na kožu u reakciji sa UVB zračenjem dovodi do ubrzanog starenja kože i oštećenja DNK.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track