ULOGA PROBIOTIKA NAKON HIRURŠKE INTERVENCIJE: VODIČ ZA ZDRAVLJE I BRŽI OPORAVAK
Foto: Shutterstock

ULOGA PROBIOTIKA NAKON HIRURŠKE INTERVENCIJE: VODIČ ZA ZDRAVLJE I BRŽI OPORAVAK

Zdravlje -

Hirurške intervencije su često nužne kako bi se rešili zdravstveni problemi, ali oporavak nakon operacije može biti izazovan za pacijente. Osim stroge medicinske njege i pravilne ishrane, probiotici su postali sve popularniji kao dodatak u procesu oporavka nakon hirurške intervencije. U ovom članku, istražićemo različite vrste probiotika, njihove koristi i kada je najbolje uzimati ih nakon različitih vrsta hirurških intervencija.

Probiotici - šta su i kako deluju?

Probiotici su živi mikroorganizmi, uglavnom bakterije, koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje domaćina kada se unose u određenim količinama. Najčešće se povezuju s crevnom mikroflorom, koja igra ključnu ulogu u varenju hrane, apsorpciji hranljivih materija i jačanju imunološkog sistema. Evo nekoliko najpoznatijih vrsta probiotika:

1. Lactobacillus acidophilus: Ovo je jedan od najčešćih probiotičkih sojeva i nalazi se u fermentisanim mlečnim proizvodima kao što su jogurt i kefir. Lactobacillus acidophilus pomaže održavanju ravnoteže crevne mikroflore i smanjuje rizik od gastrointestinalnih problema.

2. Bifidobacterium bifidum: Ovaj probiotički soj je takođe prisutan u mlečnim proizvodima i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja creva. Bifidobacterium bifidum pomaže u varenju vlakana i jačanju crevnog zida.

3. Saccharomyces boulardii: Ovo je probiotik iz roda kvasaca i često se koristi za tretiranje dijareje uzrokovane antibioticima ili infekcijama. Takođe se smatra korisnim u prevenciji infekcija donjeg digestivnog trakta.

4. Lactobacillus rhamnosus GG: Ovaj probiotik je poznat po svojoj ulozi u održavanju ravnoteže crevne mikroflore i smanjenju rizika od gastrointestinalnih infekcija.

5. Enterococcus faecium: Ovaj probiotik se često koristi u veterinarskoj medicini, ali se takođe primenjuje i kod ljudi kako bi se podržalo zdravlje creva.

Kako probiotici pomažu nakon hirurške intervencije

Oporavak nakon hirurške intervencije često podrazumeva primenu antibiotika radi prevencije ili lečenja infekcija. Iako su antibiotici dragoceni u borbi protiv bakterijskih infekcija, oni mogu imati neželjene nuspojave, uključujući uništavanje korisnih bakterija u crevima. Ovde dolaze probiotici u igru.

Probiotici pomažu obnavljanju zdrave crevne mikroflore tako što doprinose repopulaciji korisnim bakterijama. Ovo može pomoći u smanjenju gastrointestinalnih problema, kao što su dijareja ili nadimanje, koji su česti nakon hirurške intervencije. Pored toga, probiotici mogu pojačati imunološki sistem, podržati apsorpciju hranljivih materija i smanjiti rizik od komplikacija tokom oporavka.

Najbolje vreme za uzimanje probiotika nakon različitih hirurških intervencija

Sada kada razumemo osnove probiotika i kako mogu pomoći nakon hirurške intervencije, važno je istražiti kada je najbolje uzimati ih u zavisnosti od vrste operacije. Evo nekoliko učestalih hirurških procedura i preporuka za uzimanje probiotika:

1. Hirurgija na crevima ili digestivnom traktu:

- Kada uzimati: Nakon operacija na crevima ili digestivnom traktu, preporučuje se početi sa uzimanjem probiotika odmah nakon operacije, pod nadzorom lekara. Ovo može pomoći u sprečavanju dijareje i ublažavanju gastrointestinalnih problema.

2. Hirurgija zuba ili oralne hirurške intervencije:

- Kada uzimati: U slučaju oralnih hirurških intervencija, kao što su ekstrakcija zuba ili implantacija, probiotici se mogu uzimati pre operacije kako bi se smanjio rizik od oralnih infekcija i ubrzao proces zarastanja.

3. Hirurgija na koži ili mišićima:

- Kada uzimati: Nakon operacija na koži ili mišićima, probiotici se mogu koristiti tokom oporavka kako bi se ojačao imunološki sistem i ubrzao proces zarastanja rana.

4. Hirurgija na urinarnom traktu:

- Kada uzimati: U slučaju operacija na urinarnom traktu, probiotici se mogu koristiti nakon operacije kako bi se smanjio rizik od urinarnih infekcija i očuvalo zdravlje mokraćnih puteva.

5. Hirurgija srca ili drugih vitalnih organ:

- Kada uzimati: Nakon hirurških intervencija na vitalnim organima, potrebno je konsultovati se sa stručnjakom pre uzimanja probiotika, jer njihova primena može zavisiti od specifičnih okolnosti svakog slučaja.

Probiotici mogu biti korisni dodatak procesu oporavka nakon različitih hirurških intervencija. Njihova uloga u obnavljanju zdrave crevne mikroflore, podršci imunološkom sistemu i smanjenju gastrointestinalnih problema može pomoći pacijentima da brže i lakše prođu kroz period oporavka.

Važno je napomenuti da se pre upotrebe probiotika u bilo kojoj situaciji, uključujući oporavak nakon hirurške intervencije, trebate posavetovati sa svojim lekarom. Oni će vam pružiti specifične smernice i preporuke koje odgovaraju vašem zdravstvenom stanju i tipu operacije kojoj ste podvrgnuti. Osim toga, važno je izabrati probiotički preparat koji odgovara vašim potrebama i ciljevima oporavka.

Probiotici su samo jedan deo slagalice u procesu oporavka nakon hirurške intervencije, ali mogu biti dragoceni u održavanju vašeg zdravlja i dobrobiti tokom tog perioda.

Uredništvo portala lekarinfo.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track