MEDENA INFUZIJA ŠTITI OD PREHLADE I GRIPA: Uzimajte je preventivno ili kad osetite da vas grebe u grlu
Foto: Shutterstock

U PRIRODI JE SPAS

MEDENA INFUZIJA ŠTITI OD PREHLADE I GRIPA: Uzimajte je preventivno ili kad osetite da vas grebe u grlu

Zdravlje -

Ako želite da ove zime zaštitite sebe i svoju porodicu od neprijatne upale grla, prehlade i gripa predlažemo vam da napravite moćnu infuziju s medom, belim lukom, đumbirom i mediteranskim biljem.

Kombinacija belog luka, đumbira i meda odavno se koristi u narodnoj medicini kao prirodna pomoć za infekcije respiratornog sistema.

Poznato je da lekovite biljke i začini otpuštaju sve svoje aktivne supstance u med, dok sinergija biljaka i meda obezbeđuje najbolju apsorpciju lekovitih sastojaka u našem organizmu. Iz tog znanja, koje je vekovima prenošeno s kolena na koleno, nastala je medena infuzija koja vam može pomoći da ove zime zaštitite sebe i svoju porodicu od neprijatne upale grla, prehlade i gripa.

Mednu infuziju možete uzimati na kašičicu kad god osetite da vas grlo grebe ili peče, kad počnete da kašljete, ili samo preventivno. Takođe, možete po koju kap dodati i u topli čaj, koji će se ubrzo pretvoriti u super zdrav zimski napitak za imunitet.

Kako se pravi medena infuzija?

Potrebno je

* komad đumbira (dužine 2,5 cm)

*4 mala čena belog luka

* po 2 stabljike svežeg ruzmarina i timijana

* 220 g domaćeg meda

Priprema

Narendani đumbir i beli luk stavite u čistu teglu srednje veličine, pa dodajte grančice ruzmarina i timijana – po potrebi prepolovite grančice da stanu u teglu. Zatim prelijte medom, poklopite i ostavite da odstoji nedelju, dve – najbolje negde blizu prozora. Što duže ostavite infuziju da odstoji, ukusi i arome će biti intenzivniji. Svaki dan teglu malo okrećite kako bi med bolje prožimao biljke. Zatim ovu smesu procedite - i vaša medena infuzija je spremna. Čuvajte je na tamnom mestu, dobro pokrivenu.

NAPOMENA: Na isti način možete pripremiti medene infuzije i od drugih lekovitih biljaka – kamilice, lavande, hajdučke trave...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track