Najnovije vesti

NOTE IZ SRCA U MUZEJU ILUZIJA
Foto: Promo

NOTE IZ SRCA U MUZEJU ILUZIJA

Zdravlje
13:41h

U ponedeljak, 13. novembra u 16h, Muzej Iluzija će na svojoj stalnoj adresi u Nušićevoj 11 ugostiti našeg poznatog kompozitora, Aleksandra Simića i njegov ansambl Serafimi, koji će tom prilikom napraviti koncert za grupu od oko stotinak mladih sa Daunovim sindromom.

Muzej Iluzija
foto: Promo

U publici će se nalaziti mladi okupljeni oko dnevnih centara u kojima se oni svakodnevno druže, pronalaze utočište, savete, negu, a neretko i zaposlenje, zahvaljujući programima inkluzije kojima su se priključili mnogi privredni subjekti u našoj zemlji.

Ideja Nota iz Srca, kao serije besplatnih kulturnih sadržaja za različite grupe marginalizovanih publika, od starih i siromašnih, do izbeglica ili hendikepiranih, a koje je još 2009. godine pokrenuo upravo kompozitor Simić, je da pažljivo kreiranim programima publici daruju radost, empatiju i svest o tome da u suočavanju sa svojim problemima nisu sami.

Veoma je zanimljivo i to da se ovakvim programima po pravilu dobija i dodatna medijska pažnja koja se dalje uspešno usmerava ka pritisku na institucije i može pomoći bržem rešavanju konkretnih problema i potreba različitih grupa, kao što je u prošlosti činjeno povodom Svetskog dana dece obolele od raka ili Svetskog dana osoba sa autizmom, kao i u brojnim drugim prilikama.

Muzej Iluzija
foto: Promo

Pored muzičara, ovakve koncerte su često svojim učešćem oplemenjivali i glumci, baletski plesači, mađioničari ili Klovnovi Lekari, sa kojima Simić sarađuje još od osnivanja ove toliko važne trupe, inspirisane inicijativom Hantera Doertija, poznatijeg kao Peča Adamsa, a koja već oko dve decenije uspešno po različitim dečijim odeljenjima naših bolnica izvlači osmehe iz dece koja su zbog dugih i teških bolesti zaboravila da se smeju, radeći pri tom i sa medicinskim osobljem i sa samim roditeljima, čijem duhu ovakva vrsta ohrabrenja znači neprocenjivo mnogo.

Posebna atrakcija ovih "novembarskih Nota" biće i besplatni obilazak Muzeja Iluzija, koji će pored ugošćavanja muzičara i njihove publike, okupljenoj deci priuštiti i radost posete jednoj od glavnih atrakcija za mlade srpske prestonice. Muzej je za ovu priliku u saradnji sa kompanijom Bambi, kao prijateljem događaja, obezbedio i poklon paketiće, a verujemo da će publici jos draži suvenir biti fotografije na kojima će "visiti naglavačke sa plafona, biti Džinovi i Patuljci u začaranoj sobi ili umnoženi u hiljadu primeraka u sali ogledala". U Srbiji živi na desetine hiljada ljudi koji se nose sa nekom vrstom hendikepa i načinom na koji se on odražava na njihovo zdravlje, na njihov ekonomski i društveni status i kvalitet svakodnevnog života. Zato svaka akcija kojom bacimo makar i malo svetla na njihove probleme ili njihove snove, ne pomaže samo onima kojima su programi namenjeni, već i svima nama koji se jednako nosimo sa različitim nedaćama ovog poprilično surovog vremena, a koje mogu pobediti samo empatija, solidarnost i ljubav.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track