OVOM TAKTIKOM SU NAJNAPREDNIJE ZEMLJE ZNAČAJNO SMANJILE STOPU PUŠENJA
Foto: Shutterstock

OVOM TAKTIKOM SU NAJNAPREDNIJE ZEMLJE ZNAČAJNO SMANJILE STOPU PUŠENJA

Zdravlje -

Pušenje je globalni zdravstveni problem, koji značajno doprinosi porastu ozbiljnih zdravstvenih problema. S obzirom na posledice pušenja, najbolja stvar koju čovek može da učini za svoje zdravlje je da u potpunosti ostavi cigarete. Ali za one koji iz bilo kojeg razloga žele da nastave da puše, sledeća najbolja stvar koju mogu da urade je da smanje štetnost koja nastaje pušenjem cigareta prelaskom na manje štetne alternative.

Poslednjih godina, brojne zemlje istražile su alternativne pristupe u borbi protiv pušenja, naglašavajući značaj strategija za smanjenje štetnosti kroz regulaciju bezdimnih proizvoda.

U potrazi za načinima smanjenja stope pušenja i poboljšanjem javnog zdravlja, nekoliko razvijenih zemalja aktivno je prihvatilo bezdimne alternative. Japan i Švedska ističu se kao uspešne priče, koje su efikasno smanjile stopu pušenja kroz regulaciju alternativnih proizvoda. U Japanu je široko rasprostranjena upotreba uređaja koji zagrevaju duvan stekla popularnost, pružajući pušačima manje štetnu alternativu tradicionalnim cigaretama.

Uređaji koji zagrevaju duvan pojavili su se kao obećavajuća alternativa za pojedince koji žele da nastave da puše. Prepoznajući da je sagorevanje duvana zapravo najveći problem kod pušenja jer se ovim procesom oslobađa duvanski dim koji sadrži više od 6.000 materija od kojih su mnoge štetne i povezane sa različitim zdravstvenim problemima, pomenuti uređaji rade na principu zagrevanja duvana i na taj način oslobađaju nikotin bez duvanskog dima, samim time, bez većine štetnih materija koje se inače nalaze u dimu cigarete.

Zainteresovane strane, uključujući stručnjake za javno zdravlje, grupe i pojedince koji se bave smanjenjem štetnosti od pušenja širom sveta, pozivaju vlade da usvoje realne i regulatorne okvire proporcionalne relativnom riziku za bezdimne proizvode. Takvi okviri bi osigurali da pušači imaju pristup tačnim informacijama o ovim alternativama i da mogu doneti informisane odluke kako bi se odrekli cigareta.

Važno je naglasiti da alternative nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost, te da je najbolja odluka u potpunosti prestati sa korišćenjem nikotinskih proizvoda. Međutim, ako pušači iz bilo kod razloga to ne žele, prelazak na alternative predstavlja bolju opciju od nastavka pušenja.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track