Priznanja najzaslužnijima u promociji homeopatije: Svetska nedelja obeležava se i u Srbiji
Foto: Shutterstock

SVEČANA AKADEMIJA

Priznanja najzaslužnijima u promociji homeopatije: Svetska nedelja obeležava se i u Srbiji

Zdravlje -

Povodom Svetskog dana homeopatije, Homeopatska sekcija organizuje svečanu akademiju na kojoj će generelni sekretar SLD dr Zoran Vacić održati predavanje.

Homeopatija je uveliko priznat i prihvaćen metod lečenja u svetu, a poslednjih petnaestak godina ovaj vid lečenja uspešno je zaživeo i u našoj zemlji. Homeopatija je nastala pre više od 200 godina, a osnivač je bio Samuel Hahneman (1755. – 1843.), čuveni nemački doktor i naučnik tog vremena.

Postulat o lečenju „sličnim”, što je osnov homeopatije pojavio se još kod Hipokrata i provlačio kao ideja kod pojedinih doktora i pre Hanemana, ali je upravo on otkrio principe koji su osnova homeopatije. Samo ime potiče od grčih reči "homeos" - slično i "patos" - patnja, što bi bilo „slično patnji, tegobi” - znači da se simptom bolesti leči supstancama koje takve simptome izazivaju kod zdravih ljudi.

Homeopatija - holistički princip

Homeopatija je precizan naučni pristup lečenju baziran na holističkom principu. Homeopatijom se leči obolela osoba, a ne bolest kao takva, a da bismo precizno odredili lek moramo da posmatramo i mentalne i emocionalne simptome. Cilj homeopatskog lečenja je jačanje odbrambenog mehanizma svake individue i vraćanje biološke ravnoteže organizma.

Nedelja homeopatije

S ciljem podizanja svesti o ovom načinu lečenja u svetu se od 10. do 16. aprila održava Svetska nedelja homeopatije, a homeopate iz celog sveta promovišu je kao efikasan, prirodan i bezbedan način lečenja. Obeležavanje se održava na godišnjicu rođenja dr Samuela Hanemana, osnivača homeopatije, a ove godine Homeopatska sekcija Srpskog lekarskog društva održaće 10. aprila u 19 časova svečanu akademiju i predavanje dr Zorana Vacića, predsednika Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva - "Kosmologija antičke medicine".

U okviru svečane akademije biće dodeljene i diplome zaslužnim pojedincima i institucijama koje predano rade na afirmaciji homeopatije u Srbiji.

V.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track