DOBRO POGLEDAJTE TAČKICE NA UBRUSU: Evo šta znači ako su sitne, a šta ako su krupnije
Foto: Shutterstock

DOBRO POGLEDAJTE TAČKICE NA UBRUSU: Evo šta znači ako su sitne, a šta ako su krupnije

Zdravlje -

Sigurno ste primetili perforaciju na ubrusima, negde sitne tačkice, a negde dosta dublje i veće. Verovali ili ne, to otkriva kakvog su kvaliteta

Krpe polako odlaze u istoriju, a u većini slučajeva ih menja ubrus. Kada kupujete ubrus, morate voditi računa o tome ko ga proizvodi, da li proizvođač poseduje sertifikate o bezbednosti u dodiru s hranom i o tome da li je on kvalitetan - trajan i izdržljiv.

Svakako, neke stvari već "na oko" možete uočiti. Na primer, udubljenja na ubrusu.

Ubrusi koji deluju "debelo" prave se na mašinama koje stvaraju ogromna udubljenja, krupne rupe, koje kad se papir namota, svojim izbočinama prave prostor između namotanih listova, pa rolna ubrusa deluje da je veća nego što ima papira u njoj. Te duboke perforacije odnosno rupice u listovima ubrusa kidaju papir i uništavaju mu kvalitet i istrajnost.

Osim toga, često takvi ubrusi nemaju više slojeva, pa se u dodiru sa vlažnom površinom - odmah raspadnu.

S druge strane, ako primetite da ubrus ima jednaku boju, da ima sitne rupice, gotovo jednu do druge, kao tačkice, tu ste naišli na kvalitetan ubrus. Slobodno probajte i da ga razlistate - najčešće je troslojni, ima čvrstinu, veliku moć upijanja. Takav ubrus će vam trajati duže od onog najjeftinijeg i što je najvažnije - bićete zadovoljni njegovim kvalitetom.

Osim toga, uvek birajte proizvođača koji ima sertifikat da njegovi proizvodi smeju biti u dodiru sa hranom ali i onog čiji su proizvodi od čiste celuloze.

U godinama za nama nije se pričalo o tzv. večitim hemikalijama, onim koje ne mogu da se izluče iz ljudskog organizma i koje stvaraju ozbiljne zdravstvene probleme. Nastale su za potrebe industrije, ali jednostavno, stalno smo u dodiru s njima i ukoliko ne pazimo, lako mogu da nam se nakupe u telu.

Upravo zato, treba paziti na stvari koje kupujemo i ne voditi se ultrajeftinom cenom. Dobri izbori podrazumevaju svesni izbor kvaliteta - zato uvek gledajte da birate ubrus koji je premium sastava, od čiste celuloze, sa sitnim perforacijama i sa IFS sertifikatom, dokazom da sme biti u dodiru sa hranom.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track