O porođaju bez stresa i dojenju bez bola: Saradnja pacijenta, lekara i babice je najvažnija
Foto: Privatna Arhiva

SAVETI ZA TRUDNICE

O porođaju bez stresa i dojenju bez bola: Saradnja pacijenta, lekara i babice je najvažnija

Zdravlje -

Besplatno predavanje Dan za trudnice „Mamina priča“ održano je 12. aprila u beogradskom hotelu "Metropol", gde su stručnjaci iz oblasti ginekologije i akušerstva govorili o tome kako izgleda porođaj bez stresa, ali i kako da dojenje mamama ne bude bolno iskustvo.

Više od 170 posetilaca pažljvo su tokom predavanja slušali stručnjake iz oblasti ginekologije, akušerstva i pedijatrije, i uživali u atmosferi koja je bila topla i opuštena. Prisutne trudnice pozdravili su osnivači Škole za trudnice "Mamina priča", Ivana Lukić i Marija Puletić.

U porodilištu počinje novi život

Dr Ivan Bojović, ginekolog - akušer, govorio je na temu "Porođaj bez stresa".

- Porodilište je vaše sigurno mesto, jedino mesto u medicini gde novi život počinje, mi smo tim koji radi za vas i zato treba da nam verujete. Saradnja pacijenta, lekara i babice je od izuzetne važnosti za porođaj bez stresa - rekao je dr Bojović, koji trenutno živi i radi u Milanu, ali je 22 godine radio u jednom beogradskom porodilištu i svojevremeno je po oceni mnogih mama dobio titulu najboljeg ginekologa.

On je takođe istakao značaj psihofizičke pripreme za porođaj, i objasnio koliko su žene koje su je pohađale spremnije, jer znaju šta ih očekuje u sali i kako da učestvuju u svom porođaju na najbolji način.

- Zagovornik sam toga da uvek neko treba da prisustvuje porođaju, posebno otac deteta. Rođenje deteta je nešto najlepše i prisustvo bliske osobe dovodi do toga da je trudnica saradljivija, opuštenija i nama se mnogo olakšava posao - istakao je dr Bojović.

Trudnice su pažljivo slušale predavanje dr Ivana Bojovića
Trudnice su pažljivo slušale predavanje dr Ivana Bojovićafoto: Privatna Arhiva

Važnost psihofizičke pripreme za porođaj

Marija Puletić, babica jednog beogradskog porodilišta, pokazala je trudnicama kako izgleda deo časa psihofizičke pripreme. Uz lagnu muziku opustila ih je, i naučila kako da pravilno dišu kako bi savladale kontrakcije. Posebno emotivan momenat bio je kada je jednoj od trudnica stavila bebu lutku na grudi i objasnila svima koliko su ti prvi minuti sa bebom posebni, kako za mamu tako i za bebu.

- Ono što vi budete osećali u tom momentu, ono što vidite - kosica, trepavice, okice...svako će upamtiti nešto drugo, taj momenat vam niko ne može oduzeti, takva slika ne može da se pocepa, i da rodite još petoro dece, svaki put će biti posebno iskustvo - rekla je Marija Puletić, koja iza sebe ima 18 godina radnog iskustva u porodilištu i više od 2.000 edukovanih žena kroz program psihofizičke pripreme za porođaj.

Trudnoća
foto: Privatna Arhiva

Ako dojenje boli nešto ne radimo kako treba

Da je dojenje najlepše iskustvo, i da ne sme da boli, objasnila je Jelena Perić, pedijatrijska sestra i specijalista za dojenje, koja je znanje i iskustvo sticala na Klinici za neonatologiju u Minhenu.

- Ako dojenje boli, nešto ne radimo kako treba. Dojka je nežan organ sa kojim treba postupati pažljivo kako bismo sačuvali svaku kap mleka za sebe i svoju bebu. Bilo kakav tretman koji podrazumeva bol je nedopustiv - naglasila je Jelena Perić, koja se nakon 12 godina rada u Nemačkoj vratila u svoj rodni grad kako bi svoje znanje i iskustvo prenela mamama u Srbiji.

HU "Trojka" i "Mamina priča" nastaviće sa edukacijom trudnica, a naredni događaji biće namenjeni trudnicama širom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track