ACIBADEM: Odredište za lečenje dece s neurološkim oboljenjima
Foto: Promo

ACIBADEM: Odredište za lečenje dece s neurološkim oboljenjima

Zdravlje -

Operacija mozga prepuna je izazova i zahteva posebne veštine, preciznost i iskustvo. Ipak, još je veći izazov kod najmlađih pacijenata, gde je sve daleko delikatnije i dragocenije. Dodatno, dečja neurohirurgija je jedinstvena specijalnost, a u celom svetu postoji ograničeni broj neurohirurga isključivo usmerenih na lečenje dece. U Acıbademu, tim dečjih neurohirurga koji predvodi profesor Memet Özek, fokusiran je samo na dijagnostikovanje i lečenje pedijatrijskih pacijenata. Zbog toga Acıbadem zadovoljava veliku neurohiruršku potražnju pedijatrijskih pacijenata iz celog sveta.

Acıbadem, Centar za dečju neurohirurgiju

Zdravstvena grupacija Acıbadem može se pohvaliti jednim od svetski poznatih odeljenja dečje neurohirurgije, koje se ističe svojim ogromnim iskustvom, prefinjenim veštinama specijalista kao i naprednim tretmanima koje najmlađim pacijentima i njihovim porodicama iz celog sveta donose novu nadu. Specijalisti iz Acıbadema pažljivo planiraju i izvode čitav proces koji nadgleda multidisciplinarni tim, od početne dijagnoze do procesa lečenja. U zavisnosti od pacijentovog stanja, stručnjaci iz različitih oblasti, uključujući dečje hirurge, ortopede, dečje neurologe, dečje onkologe i radijacijske onkologe, neuroradiologe kao i fizioterapeute, sarađuju pod vođstvom dečjih neurohirurga kako bi osmislili najoptimalniji, personalizovani način lečenja.

Na Odeljenju za dečju neurohirurgiju Acıbadem, svake godine uspešno se operiše 600 dojenčadi, beba i dece iz čitavog sveta

Šta sve lečimo?

Pružamo kompletne usluge dečje neurohirurgije, u rasponu od lečenja epilepsije i cerebralne paralize do lečenja tumora mozga i lečenja urođenih malformacija, između ostalog.

Tumori mozga najčešći su solidni tumori kod dece. Najčešći primarni tretman je hirurgija koja i obezbeđuje najveće šanse za izlečenje pod uslovom da se tumor može potpuno ukloniti iz lobanje. Uspešna resekcija tumora značajno utiče na stope izlečenja i preživljavanja, a takođe povećava efikasnost naknadnih terapija. Osim toga, u nekim slučajevima plan lečenja može uključivati radioterapiju, radiohirurgiju i hemoterapiju.

Cerebralna paraliza neurološki je poremećaj koji utiče na pokrete tela i koordinaciju mišića. SDR operacija (selektivna dorzalna rizotomija) poboljšava kretanje kod mnoge dece koja pate od spasticiteta. Ova operacija uključuje odstranjivanje dela dorzalnih korena spinalnih nerava kako bi se rasteretio stub kičme i tako smanjio visoki tonus mišića. Tim pedijatrijskih neurohirurga iz Acıbadema izvodi SDR operacije duže od 30 godina, od kojih je korist videlo više od 1100 dece.

Acıbadem
foto: Promo

Epilepsiju uzrokuju neprovocirani napadi zbog kojih se značajno smanjuje kvalitet života pacijenta. Početno lečenje epilepsije obično uključuje upotrebu lekova koji treba da spreče napade. Međutim, otprilike 1 od 4 dece ima epilepsiju otpornu na lekove, što navodi na razmatranje hirurškog zahvata kao povoljne mogućnosti lečenja epilepsije.

Hidrocefalus je stanje koje karakteriše nakupljanje viška cerebrospinalne tečnosti unutar moždanih komora, što često dovodi do povećanja obima glave. U Acıbademu se ovaj neurološki poremećaj leči pomoću endoskopskog postupka koji uključuje stvaranje male rupe na dnu jedne od komora kako bi se omogućila drenaža tečnosti i smanjio pritisak. U Turskoj, tim dečjih neurohirurga iz Acıbadema pioniri su ove tehnike, a predvodi ih profesor Memet Özek koji je obavio prvu endoskopsku operaciju hidrocefalusa 1992. godine. Do danas je preko 920 dece s hidrocefalusom uspešno izlečeno ovim pristupom.

Vredi napomenuti i da usluge koje Acibadem nudi nisu ograničene na prethodni spisak i mogu se znatno proširiti. Neki zahtevni slučajevi pacijenata iz čitavog sveta predmet su konsultacija i daljeg upućivanja timu dečjih neurohirurga u Acıbademu. Kamerunske sijamske bliznakinje spojene na kuku i kičmi samo su jedan od takvih slučajeva. Bliznakinje su od rođenja delile kičmenu moždinu, mijelomeningokelu, membrane kičme i sakrokokcigealnu kost. Spojene strukture bliznakinja uspešno su razdvojene tokom operacije koja je trajala čitavih 27 sati. Danas ove slatke bliznakinje žive kao dve potpuno nezavisne bebe bez ikakvih funkcionalnih problema.

Dostupne tehnologije

Razvoj savremenih zdravstvenih tehnologija stvorio je novu eru u neurohirurgiji. Napredne tehnologije koje koristimo u neurološkim operacijama uključuju i:

Intraoperativni MRI je tehnologija koja tokom operacije obezbeđuje slike mozga u stvarnom vremenu. Hirurzima je tako omogućen pristup potpunijem uklanjanju nekih tumora smeštenih u blizini kritičnih struktura, duboko u mozgu.

  • Neuroendoskopija obezbeđuje izvođenje operacije uz manji broj rezova. Ubrzava oporavak nakon operacije uz znatno manje ožiljke.
  • Neuronavigacija garantuje veoma precizne smernice hirurzima tokom operacije i omogućava efikasno lečenje bez oštećenja okolnog moždanog tkiva.
  • Neuromonitoring se koristi za praćenje stanja nerava tokom operacije kako bi se izbegao rizik od neuroloških povreda.

Važnost fizikalne terapije u lečenju dece s neurološkim oboljenjima

Fizikalna terapija i rehabilitacija izuzetno je važna komponenta dečje neurohirurgije, često potrebna nakon operacije kako bi se optimizovali ishodi za pacijenata s neurološkim poremećajima. U Acıbademu postoji namenska jedinica za fizikalnu terapiju posebno prilagođena deci s neurološkim stanjima. Ovaj pristup usmeren na pacijenta ključan je za poboljšanje ishoda i rezultata lečenja. Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dečje neurohirurgije Acıbadem obezbeđuje sveobuhvatan pristup u lečenju neuroloških stanja kako bi se optimizovao oporavak dece s različitim dijagnozama koju mogu uključiti i:

  • Cerebralna paraliza
  • Spina bifida
  • Poremećaji neuromišićnog sistema
  • Tumori mozga i kičmene moždine
  • Traume
  • Problemi s hodanjem
  • Ostali problemi mišićno skeletnog sistema
  • Hidrocefalus

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track