PACIJENT BUDAN TOKOM OPERACIJE KIČME
Foto: Promo

PACIJENT BUDAN TOKOM OPERACIJE KIČME

Zdravlje -

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koja nastaje kao posledica smanjene koštane gustine. Kosti postaju krhke i lako se lome, a može doći i do preloma kičme. Taj problem uspešno lečimo u Opštoj bolnici Atlas. Hirurg koji godinama operiše ovakva stanja objašnjava da pacijenti dolaze sa nepodnošljivim bolom zbog kojeg ne mogu da hodaju, a odlaze na svojim nogama nakon samo par sati provedenih u bolnici. Medicina je napredovala, pa smo sada u situaciji da rešavamo prelome pršljena na vrlo bezbedan i efikasan način, u lokalnoj anesteziji.

Atlas
foto: Promo

Dr Milenko Savić: “ Danas postoji vrlo elegantna i efikasna operacija za prelom pršljena, takozvana vertebroplastika. To je operacija koja rešava prelom kičme kod pacijenata u budnom stanju, u lokalnoj anesteziji, bez klasičnog reza. Petnaest minuta nakon operacije, pacijenti mogu da ustanu i bol je trajno rešen.“

Kako se izvodi operacija?

Procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom. Pacijent je dakle potpuno budan u toku operacije I odmah nakon završene procedure ustaje i može da bude aktivan. Kroz mali rez na koži, tankom iglom se pristupa oštećenom pršljenu. Cement se zatim ubrizgava u pršljen pod kontrolom rendgenskog aparata. Ceo postupak obično traje oko jedan sat, a pacijent može napustiti bolnicu istog dana.

Koje su prednosti perkutane vertebroplastike u odnosu na tradicionalne metode lečenja?

Dr Milenko Savić: Prednosti uključuju brži oporavak, manji rizik od komplikacija, smanjenje bola gotovo odmah nakon procedure i brzo vraćanje normalnim aktivnostima. Takođe, procedura je veoma efikasna u stabilizaciji fraktura i sprečavanju daljih oštećenja.

Prednosti vertebroplastike:

  • minimalno invazivna procedura
  • jednodnevna hirurgija
  • brza, bezbolna i efikasna
  • trajno rešenje preloma pršljena
  • lokalna anestezija
  • bezbedna intervencija
  • operacija bez reza
  • obezbeđuje prestanak bola

Da li je popunjavanje polomljenog pršljena cementom bezbedno?

Kod ljudi I dalje postoji veliki strah od bilo koje operacije kičme. Dr Milenko Savić, jedan od naših najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, tvrdi da operacije kičme ne treba da se plašimo.

Atlas
foto: Promo

Dr Milenko Savić: “Vertebroplastika je apsolutno bezbedna. Ne postoji rizik od bilo kakvog oštećenja jer se sve vreme radi pod kontrolom rendgena I sve vreme imamo jasnu sliku. Vidimo gde je igla, tako da je isključena mogućnost da je u lošoj poziciji ili da cement negde curi. Takođe je važno to što pacijenti nisu uvedeni u opštu anesteziju, pa ne postoji rizik od komplikacija anestezije jer se koristi samo lokalna. Intervencija traje kratko, tako da nema ni rizika od ležanja, krvarenja ili rana. To je minimalno invanzivna procedura.”

Dr Savić je specijalista neurohirurgije- spinalni hirurg koji je godinama deo tima eksperata Atlas bolnice.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track