Foto: Profimedia

oprez

DOKTOR UPOZORIO NA OPASNOST NOŠENJA VISOKIH POTPETICA: "Dame, izgledate sjajno, ali po koju cenu?"

Pored brojnih dobrih i loših trendova koje je doneo, film „Barbi” inspirisao je i TikTok izazov, pa su devojke iz celog sveta za tzv. "Barbie Foot Challenge" pokazuje njihova stopala u neprirodnom položaju.

Zdravlje žena

Nedavno je estetski hirurg dr Reza Tirgari na TikToku objasnio koje su mane nošenja potpetica, posebno ako ih nosite svakodnevno i provodite mnogo sati u njima, prenosi Vječernji.

- Dame, istina je da izgledate sjajno u štiklama, ali po koju cenu? - 54-godišnji doktor i fitnes instruktor iz San Dijega, Kalifornija, rekao je u snimku.

- Pored takozvanih čukljeva ili koštanih deformacija koje se javljaju na zglobu palca, postoji i rizik od povreda skočnog zgloba i uganuća, koji se u štiklama stalno povećavaju - rekao je on.

Pored stopala stradaju leđa i kukovi

Međutim, stopala nisu jedina koja mogu da pate zbog cipela. Dr Tirgari kaže da visoke potpetice mogu da izazovu i bolove u leđima jer su, kada ste u njima, takozvani fleksori kuka (mišićni fleksori) napeti, što leđa stavlja u zaista neprirodan položaj položaj i može povećati bol u leđima.

Pomenuti fleksori kuka, dodaje doktor, stalno se zatežu kada nosite štikle, što takođe dovodi do hroničnih bolova u leđima, a postoje dokazi da nošenje visokih potpetica može da promeni i deo kolena, odnosno neke kosti u njima, zbog čega pete takođe izazivaju probleme sa kolenima.

Ako još uvek ne možete da zamislite da uopšte ne nosite štikle, dr Tirgari je podelila nekoliko preventivnih saveta kako ne biste morali previše da brinete o posledicama, od kojih je prvi da smanjite vreme nošenja. Savetuje da se ne nose ceo dan i da se biraju one sa što nižom potpeticom, dok veoma visoke treba da čuvate za posebne prilike.

- Međutim, moja preporuka je da nosite štikle što je moguće ređe kako biste izbegli mnoge od ovih rizika - rekao je on.

Može doći do istezanja ligamenata i drugih povreda koje se obično vide kao posledica nošenja visokih potpeticafoto: Profimedia

Opasan TIkTok trend - "Barbi stopala"

A pored mnogih dobrih i loših trendova koje je doneo, film „Barbi” je inspirisao i TikTok izazov, pa devojke iz celog sveta za takozvani „Barbi Foot Challenge” pokazuju svoja stopala u neprirodnom položaju kao što je jedan na štiklama, sa rastegnutim 'Barbie lukom'.

- Iako Barbi luk čini da ženske noge izgledaju duže i tanje, položaj nije bez rizika. U redu je probati jednom ili dvaput, ali ako pokušate da zadržite tu poziciju duže vreme i tako hodate, postoje određeni rizici - rekla je pedijatar dr Jodi R. Schoenhaus za NI Post.

Naime, ona kaže da može doći do istezanja ligamenata i drugih povreda koje se obično vide kao posledica nošenja visokih potpetica, a visok zakrivljen položaj "barbi stopala" može da dovede i do problema sa mišićima i kičmom jer opterećuje donji deo leđa, a kod mladih devojaka koje još rastu mogu oštetiti i ploče rasta na kostima.

(kurir.rs/vecernji.hr)