TESNE CIPELE I GENI ODGOVORNI ZA ČUKLJEVE: Pitali smo stručnjaka ima li leka za problem koji ima 30 % žena
Foto: Shutterstock

za korak bez bola

TESNE CIPELE I GENI ODGOVORNI ZA ČUKLJEVE: Pitali smo stručnjaka ima li leka za problem koji ima 30 % žena

Bolesti -

Čukljevi su račun koji nam najčešće stigne zbog višegodišnjeg nošenja visokih potpetica ili uskih neudobnih cipela. Kad se pojave, stopala nam više nisu tako lepa, pa ih krijemo u zatvorenoj ili poluzatvorenoj obući. Međutim, čukljevi nisu samo estetski, već su i ozbiljan zdravstveni problem, naročito kad zabole.

Pritisak od načina hoda, kao i specifičan oblika stopala, mogu vremenom da dovedu do nastanka čuklja, bolne koščate izbočine sa spoljašnje strane stopala u predelu palca. Nošenje tesne obuće i duži period stajanja mogu dodatno da pogoršaju bol. Ukoliko vas i pored specijalnih uložaka i drugih pomagala koja bi trebalo da olaškaju stanje, ovaj problem i dalje prati, možda će u tom slučaju biti neophodna operacija.

Čukalj češći kod osoba sa ravnim stopalima

O rizicima za nastanak ovog poremećaja, prevenciji i načinima lečenja, razgovarali smo sa Srđanom Anđelkov, fizioterapeutom specijalistom.

- Hallux valgus, kako glasi medicinski naziv za čukalj, je deformitet stopala koji nastaje obično u predelu velikog zgloba palca, a usled višegodišnjeg pritiska na njega. Češće nastaje kod osoba sa ravnim stopalima i čekićastim prstima. U kasnoj fazi te promene dovode do bola i funkcionalnog deficita: tj. poremećaja hoda (bočni i posteriorni pomak težine, kasno podizanje pete, smanjena ravnoteža jedne noge, pronacijski deformitet – navodi Anđelkov.

Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista
Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalistafoto: Privatna Arhiva

Bol koji oseća osoba koja ima čukljeve nastaje usled trenja zgloba o obuću, ali takođe pritisak trpe i ostali prsti na stopalu zbog izmenjenih mehaničkih sila usled deformiteta. Stanje se vremenom obično pogoršava jer se menja položaj kostiju, ligamenata i tetiva a hodanje postaje dodatno otežano i bolno.

Čukljevi se češće javljaju kod žena, u 30 odsto slučajeva, dok je kod muške populacije zastupljen sa 13 odsto. Dokazano je da 7 odsto ljudi kod kojih se razviju čukljevi ima genetsku predispoziciju za ovaj poremećaj i porodičnu istoriju. Ovo stanje vremenom može dovesti do artritisa i hroničnih bolova.

23 odsto odraslih u dobi od 18 do 65 godina i 35,7 odsto odraslih starijih od 65 godina razvije ovaj problem.

Pored uočljive izbočine na stopalu javljaju se bol i osetljivost, crvenilo,  upala, i gruba koža
Pored uočljive izbočine na stopalu javljaju se bol i osetljivost, crvenilo, upala, i gruba kožafoto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Bol, crvenilo, upala...

Pored uočljive izbočine na stopalu znaci koji mogu da ukazuju na nastanak čuklja su bol i osetljivost, crvenilo i upala, gruba koža na donjem delu stopala, ukočenost i ograničena pokretljivost palca, što dovodi do otežanog hodanja.

Vaš doktor na pregledu će ispitati pre svega vašu medicinsku istoriju, opšte zdravstveno stanje i simptome. Iako se u nekim slučajevima postavljanje dijagnoze može obaviti na ovaj način, često je potrebno uraditi i rendgenski snimak stopala koji će pokazati raspored tj. poziciju zglobova i kostiju prstiju. Doktor će takođe proveriti da li postoji artritis, koliko je čukalj uznapredovao i kako je najbolje tretirati ga.

Vežbe koje mogu da pomognu

Neoperativan način lečenja primenjuje se kada je promena u početnoj fazi pre nego što sekundarne kontrakture mekih tkiva nisu postale trajne.

- Pacijentu u oporavku mogu pomoći i neke vežbe kao što su hvatanje klikera, rolanje teniske loptice, hvatanje peškira prstima, naizmenični hod na prstima i petama, istezanje Ahilove tetive, forsiranje pritiska stopala na dole protiv otpora gume ili peškira (kao da stajete na papučicu za gas u kolima). Tokom noći postavljaju se separatori a takođe postoje i oni koji se mogu nositi i tokom dana prilikom hodanja. Situaciju olakšava i samomasaža, kao i utrljavanje gavez gela i istezanje prstiju – ističe Srđan Anđelkov.

Kako se leče čukljevi

Iako je, naravno, najbolje sprečiti problem, nekad je lečenje ipak neizbežno. Zato je važno da znate kakve sve metode postoje i da se, zavisno od stepena razvijenosti problema, u dogovoru s lekarom opredelite za najprihvatljiviju.

Operativno uklanjanje: Hirurška intervencija zapravo jedina može da reši problem čukljeva u kasnoj fazi. Radi se nekoliko vrsta intervencija – artrodeza, artroplastika ili osteotomija, zavisno od toga koliko je proces napredovao.

Nošenje ortoza: Korektivne ortoze, ili dnevni i noćni silikonski separatori, predstavljaju dodatnu pomoć u rešavanju problema. One drže palac u ispravljenom položaju i sprečavaju napredovanje procesa. Koriste se i u rehabilitaciji posle operacije.

Kinezitejping: Kod ove metode palac se takođe drži u korigovanom položaju. Njena prednost je u tome što je jednostavna i udobna, a s primenom se može započeti u najranijem uzrastu. Ulošci za stopalo pravljeni prema otisku svakako doprinose rasterećenju stopala i redukciji problema.

Boven tehnika: Ova terapija na prirodan način rešava problem čukljeva. Izvodi se nežnim pokretima palčevima i drugim prstima ruku po mišićnom i vezivnom tkivu. Boven dozvoljava telu da postigne ono što je neophodno da bi samo sebe izlečilo.

Refleksologija: Ovo je intenzivna masaža stopala. Pritiskom na skraćene tetive vraća se pravilan položaj prstiju stopala, a promene su vidljive nakon nekoliko tretmana.

U cilju prevencije savetuje se nošenje udobnih cipela koje nisu preuske i izbegavanje visokih potpetica.

kurir.rs/ my.clevelandclinic.org/orthoinfo.aaos.org/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track