SINDROM VISOKIH POTPETICA: Stručnjak otkriva kako nam štikle kičmu krive i šta je najbolje rešenje
Foto: Profimedia

visoka cena za lepotu

SINDROM VISOKIH POTPETICA: Stručnjak otkriva kako nam štikle kičmu krive i šta je najbolje rešenje

Saveti stručnjaka -

Nošenje visokih potpetica je glavni uzrok deformacija stopala zbog čega su ovi problemi gotovo četiri puta češći kod žena nego kod muškaraca.

- Ljudsko stopalo se tokom hodanja oslanja na tri tačke, pri čemu samo jedna kost, peta dotiče tlo. Između tih tri tačaka od kojih je jedna na palcu, a druga na malome prstu, nalaze se ligamenti tzv. svodovi koji održavaju normalan oblik i izgled stopala - objašnjava Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista.

Međutim, kaže naš sagovornik, usled dugotrajnog nošenja visokih potpetica jedan od svodova strada i to onaj koji poprečno veže palac sa malim prstom tzv. transverzalni svod "popušta" pod težinom kičme i vremenom se olabavi, pa se prsti međusobno razmaknu.

- To dovodi do promene u morfologiji stopala, a naročito palca, kao i do pojave deformacije zvane hallux valgus. Osim toga, štikle „guraju” telo ka napred, prebacujući težište tela na prednji deo stopala što za posledicu ima bolove u prstima i stopalima. Zbog toga se naginjemo u suprotnom smeru da bismo kompenzovali neprijatan položaj tela. Tako se karlica neprirodno pomera ka napred, što prouzrokuje krivljenje kičme. Zbog toga se ne preporučuju potpetice više od pet centimetara, ali ni posve ravna obuću, a deformaciju palca moguće je rešiti operativno.

Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista
Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista foto: Privatna Arhiva

Problemi koji nastaju nošenjem visokih potpetica

* Kurje oči

* Žuljevi

* Atletsko stopalo

* Čukljevi

* Deformiteti kolena i kičme

* Mortonov neurom- zadebljanje na nervu između 3. i 4. prsta na nozi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track