KAKO TELO REAGUJE NA LJUTU HRANU: Evo ko sme da je jede, a ko bi trebalo da je izbegava?

Shutterstock

Znojenje, bolovi u stomaku, glavobolja samo su neke od nuspojava koje mogu nastati usled konzumiranja ljute hrane. Međutim, neki ljudi to bolje tolerišu i lako mogu uživati u osećaju pečenja. U nastavku pročitajte šta se zapravo dešava fiziološki i šta začinjena hrana može značiti za vaše zdravlje.

Ljuta hrana poput karija ili čilija verovatno neće izazvati ozbiljne probleme kod većine odraslih, ali je važno zapamtiti da su svi različiti kada je u pitanju ljutina. Prema Univerzitetu Stanford, neki ljudi mogu biti genetski predisponirani da imaju veću toleranciju na ljutinu jer imaju manje receptora za kapsaicin, prenosi portalmiss7zdrava.24sata.

Međutim, neki pojedinci se rađaju sa više "ukusnih pupoljaka", pa imaju jaču reakciju na manje količine ljutu hrane. Da biste saznali svoju toleranciju na ljutu hranu, morate da vidite kako vaše telo reaguje na nju. Međutim, ako vam je ova hrana u prošlosti izazvala žgaravicu ili neprijatne gastrointestinalne nuspojave, izbegavajte je.

Kapsaicin izaziva osećaj pečenja u ustima i jeziku

Šta hranu čini ljutom?

Na ljutinu mogu uticati različita hemijska jedinjenja. Na primer, u namirnicama kao što su ren, vasabi ili senf nalazi se isparljivo jedinjenje izotiocijanat, zbog čega ove namirnice imaju prepoznatljiv oštar miris, a kada se pojedu, mnogi ljudi imaju osećaj kao da im se sinusi čiste. Kada govore o ljutoj hrani, mnogi ljudi misle na toplotu koju osećaju kada je jedu, a ljutina dolazi od kapsaicina, hemijskog jedinjenja koje se nalazi u čili papričicama kao što je jalapenjo paprika.

Kapsaicin izaziva osećaj pečenja u ustima i jeziku. Prema američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, kada pojedete nešto začinjeno što sadrži kapsaicin, senzori šalju signal vašem mozgu da nešto gori i boli. Sličan odgovor može izazvati kapsaicin ako dođe u kontakt sa kožom, očima ili rukama.

Kapsaicin se meri pomoću Skovilove skale, koja pokazuje ljutinu u različitim vrstama paprika na osnovu količine kapsaicina koju sadrži, izraženu u Skovilovim jedinicama. Tipična jalapenjo paprika ima 5.000 Scoville jedinica, dok paprike Carolina Reaper i Naga Vipe sadrže oko 1,5 miliona Scoville jedinica i 1,2 miliona, piše Everidai Health.

Profimedia 
Ljudi koji često uživaju u začinjenoj hrani imaju manje šanse da umru od raka i srčanih i respiratornih bolestifoto: Profimedia

Dobre strane ljute hrane

Ljuta hrana je istorijski poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Prema nekim istraživanjima, ljudi koji jedu začinjenu hranu skoro svaki dan imaju 14 odsto veće šanse da nadžive one koji je jedu manje od jednom nedeljno. Pokazalo se i da ljudi koji često uživaju u začinjenoj hrani imaju manje šanse da umru od raka i srčanih i respiratornih bolesti nego oni koji je izbegavaju.

Prema časopisu Frontiers in Oncologi, kapsaicin može da ublaži bol i ima antiinflamatorne efekte. Zbog toga je, prema klinici Mejo, kapsaicin često sastojak lekova protiv bolova i lekova protiv artritisa.

Ljuta hrana takođe može igrati ulogu u održavanju nižeg indeksa telesne mase, ubrzavanju metabolizma i poboljšanju mikrobioma creva, prema Klivlendskoj klinici. Meta-analiza objavljena u časopisu Nutrition Journal zaključila je da začinjena hrana može imati blagotvoran efekat na visok krvni pritisak.

Ali takođe su otkrili povezanost između ljudi sa najvišim nivoom konzumiranja začinjene hrane i povećanim nivoom LDL, ili „lošeg“ holesterola, kao i povećane šanse za gojaznost. Veliki deo istraživanja o kapsaicinu i telesnoj težini pokazuje vezu, ali ne i uzrok i posledicu, tako da je potrebno više istraživanja.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)