NE KOMBINUJTE ORALNU KONTRACEPCIJU I LEKOVE PROTIV BOLOVA: Time se povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka
Foto: Shutterstock

oprez

NE KOMBINUJTE ORALNU KONTRACEPCIJU I LEKOVE PROTIV BOLOVA: Time se povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Vesti -

Danski naučnici otkrili su da žene koje uzimaju kontraceptivne pilule mogu doživeti situaciju opasnu po život tj. pojavu krvnog ugruška. Iako je rizik od stvaranja krvnog ugruška mali, žene bi trebalo da budu svesne ovog rizika.

Krvni ugrušci opasni su jer se mogu zdražati u plućima i uzrokovati probleme sa srcem i disanjem.

Studija koja je uključila više do dva miliona žena pokazala je da su one koje su uzimale kombinovane kontraceptivne pilule bile u najvećem riziku.

Žene koje su koristile druge metode kontracepcije bile su izložene mnogo manjem riziku od stvaranja ugrušaka, prenosi The Sun.

Prethodne studije pokazale su da lekovi protiv bolova mogu povećati rizik od nastanka moždanog udara, međuitim, ovo je prvi put da je pronađena veza između hormonske kontracepcije i lekova za bolove.

Istraživači sa Univerziteta u Konephagenu ispitivali su medicinske kartone zdravih žena između 15 i 49 godina u trajanju od 21 godine. Studija objavljena u British Medical Journal pokazala je da žene koje uzimaju antiinflamatorne lekove dok su na piluli imaju 1,5 puta veću verovatnoću da će imati krvni ugrušak, u poređenju sa onima koje nisu koristile hormonsku kontracepciju.

Žene na hormonskoj kontracepciji imaju povećan rizik kada uzimaju protivupalne lekove
Žene na hormonskoj kontracepciji imaju povećan rizik kada uzimaju protivupalne lekovefoto: Shutterstock

Od svakih 100.000 žena koje su uzimale pilule za bolove dok su bile na kontracepciji, 23 žene svake nedelje je preživelo moždani udar, dok se samo četiri ugruška nedeljno dešavalo kod žena koje nisu uzimale kontracepciju.

Autor studije dr Armani Meaidi je rekao:

- Žene kojima je potrebna i hormonska kontracepcija i redovna upotreba antiinflamatornih lekova treba da budu posavetovane u skladu sa tim.

Dr Ian Musgrave sa Univerziteta u Adelaidu kaže da studija ipak izaziva „neopravdanu zabrinutost“ jer je rizik od zgrušavanja nizak, i dodaje:

- Ova studija ipak pruža dobre dokaze da žene na hormonskoj kontracepciji imaju povećan rizik kada uzimaju protivupalne lekove.

(kurir.rs/thesun.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track