Foto: Shutterstock

DILEMA

DA LI SU ZDRAVIJE ŽUTE ILI ZELENE BANANE? Doktor otkriva šta je prava istina

Mnogi od nas najčešće ostavljaju banane nakon kupovine da odstoje nekoliko dana van frižidera kako bi sazrele i postale mekanije. Jer zrelo voće je svakako malo ukusnije i privlačnije za jelo. Ali sve su prilike da ne radimo dobro, tvrdi dr Majkl Mozli, specijalista za dijete a prenosi The Sun i otkriva zašto su zelene banane bolje od žutih.

Ishrana
> 16:11h

- Zelene banane su bolji izbor jer u sebi sadrže rezistentni skrob koji se ne razlaže lako u crevima, već deluje više kao što deluju dijetna vlakna. Rezistentni skrob ne izaziva tako veliki skok šećera u krvi, jer ga organizam sporije apsorbuje - kaže doktor Mozli za Mail Online, i dodaje:

- Hrana koja sadrži rezistentni skrob takođe hrani dobre bakterije u vašim crevima i time donosi mnoge dobrobiti.

Dr Mosli je naveo novo istraživanje koje pokazuje da otporni skrob koji se nalazi u zelenim bananama i drugim namirnicama može pomoći vašoj jetri, kao i crevima.

Zelene banane u sebi sadrže otporni skrob koji se ne razlaže lako u crevima, već deluje više kao vlakna foto: Profimedia

Kukuruzni skrob smanjuje masnoće u jetri

Istraživači iz Šeste narodne bolnice Šangaj u Kini ispitivali su 200 ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre. Dr Mosli je primetio:

- Jedan od tri Britanca ima rane znake ovog stanja, koje je povezano sa povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i oštećenja jetre.

Pacijenti u studiji koristili su otporni kukuruzni skrob dva puta dnevno tokom četiri meseca. Nalazi su pokazali da imaju 40 odsto manje masti u jetri, u poređenju sa onima koji uopšte nisu konzumirali skrobni prah.

- Učesnici koji su svakodnevno jeli prah takođe su imali smanjene nivoe enzima jetre i inflamatornih faktora povezanih sa bolešću - dodao je dr Mosli.

Unos otpornog skroba možete povećati konzumiranjem zob,i mahunarki i zelenih bananafoto: Shutterstock

Jedite mahunarke, zob ili zelene banane

Međutim, ako želite da iskoristite prednosti otpornog skroba, nema potrebe da pribegavate jedenju kukuruznog praha.

- Dobra vest je da lako možete povećati potrošnju otpornog skroba jedući zob, mahunarke i zelene banane - napisao je dr Mosli.

Još jedan dobar izvor otpornog skroba je testenina - ali ne i sveže kuvana testenina.

Naime, dr Mosli je rekao da kuvanje, hlađenje i podgrevanje pirinča, testenine ili krompira mogu pretvoriti karbonske namirnice u skrob pogodan za creva i jetru.

Takođe, puštanje ugljenih hidrata da se ohlade pre nego što ih pojedete može pomoći u gubitku težine.

(kurrir.rs/thesun.co.uk)