ŠTA JE MASNA JETRA I KAKO NASTAJE: Obratite pažnju na ove simptome, ALKOHOL je veliki okidač, a evo kako se leči steatoza
Foto: Shutterstock

važno je znati

ŠTA JE MASNA JETRA I KAKO NASTAJE: Obratite pažnju na ove simptome, ALKOHOL je veliki okidač, a evo kako se leči steatoza

Bolesti -

Masna jetra (steatoza) predstavlja patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama uzrokovano različitim etiološkim faktorima, od kojih su najčešći gojaznost i alkoholizam.

Možemo reći da ponašanje čoveka utiče najviše na pojavu masne jetre i da je redovnom brigom o zdravlju moguće prevenirati nastanak ove bolesti.

jetra, masna jetra
foto: Shutterstock

Kako nastaje masna jetra?

Masna jetra se javlja u alkoholizmu, gojaznosti, gladovanju, šećernoj bolesti, trovanju (fosfor, tetrahlorugljenik), toksičnom dejstvu tetraciklina, Reyeovom sindromu, u bolesnika na totalnoj parenteralnoj ishrani.

Pojačano je oslobađanje masti iz perifernog masnog tkiva, smanjena oksidacija masnih kiselina u jetri, pojačana sinteza masnih kiselina u jetri, povećana esterifikacija masnih kiselina u trigliceride, smanjeno izlučivanje ili oslobađanje masti iz jetre.

jetra
foto: Shutterstock

Simptomi

Masna jetra najčešće prolazi asimptomatski, sa uvećanjem jetre, koja je meka, zaobljenih ivica. Nekada se javlja tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. Kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik masne jetre, sa insuficijencijom jetre, portnom hipertenzijom i fatalnim ishodom.

Jetra, Telo
foto: Profimedia

Masna jetra je benigno i reverzibilno stanje i prva faza oštećenja jetre. U izvesnim slučajevima može doći do steatonekroze hepatocita i fibroze sa prelaskom u alkoholnu cirozu.

Postavljanje dijagnoze

Postavlja se na osnovu laboratorijskih analiza (lako uvećanje aminotransferaza, gama-GT, bilirubinemija, blag pad faktora koagulacije), ultrazvuka, biopsije jetre i histološkog pregleda.

doktor, lekar
foto: Shutterstock

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka nastanka masne jetre. Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu hepatoprotektivnih lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani. Smanjenje telesne težine i regulisanje ishrane često će biti preporuka.

(Kurir.rs/Stetoskop.info)

Bonus video:

02:53

Institut za mentalno zdravlje u neprestanoj komunikaciji sa roditeljima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track