Foto: Profimedia

žene znaju

GOJAZNOST I MENOPAUZA: Kako višak kilograma može dodatno da oteža sve muke kroz koje žene prolaze

Gojaznost je sve veći problem širom sveta, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije odsto odrasle svetske populacije bori se sa ovim zdravstvenim stanjem, koje se češće javlja kod žena (15 % naspram 11 %) i u razvijenim zemljama. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čak 41,9 odsto stanovništva SAD starijeg od 20 godina je gojazno.

Zdravlje žena

Gojaznost povećava rizik od pojave mnogih oboljenja, kao što su srčani udar, šlog, dijabetes tipa 2, mišićno-skeletni ali i problem sa disanjem. Nova istraživanja ukazuju da gojaznost takođe pogoršava neke druge probleme, koji muče isključivo žene.

“Gojaznost pogoršava simptome menopaze kod žena ali i smanuje efikasnost hormonske terapije na olakšavanje ovih simptoma”, objašnjava dr Anita Peršad, ginekolog – akušer sa Univerzitetske bolnice u Memfisu i vođa istraživanja o uticaju gojaznosti na menopauzu koje je predstavljeno na godišnjem okupljanju Udruženja za menopauzu u Filadelfiji.

Kako gojaznost utiče na menopauzu?

Petogodišnja studija izučavala je 119 žena koje su se javile u kliniku za menopauzu. Ispitanice su podeljene u 2 grupe – one sa BMI indeksom većim od 30 (što se klasifikuje kao gojaznost), i one čiji je BMI bio niži od 30 (zdrav BMI je između 18 i 25). Sem toga, sve žene su bile sličnih godina, sa sličnim trajanjem menopauze, sličnim hormonskim terapijama kao i reagovanjem na terapiju.

Studija je utvrdila da su žene koje su gojazne češće prijavljivale pojavu simptoma kao što su valunzi, genitourinarni/vulvovaginalni simptomi, poremećaji raspoloženja i smanjen libido.

foto: Profimedia

“Verujemo da se ženama koje su gojazne češće javljaju valunzi i noćno znojenje jer masno tkivo deluje kao izolator koji zadržava toplotu u telu, stvarajući dodatnu toplotu. Takođe, gojaznost može dovesti do hormonskog disbalansa, izazivajući povećan nivo estrogena, što doprinosi intenzivnijim simptomima menopauze”, objašnjava dr Šeri Ros, ginekolog – akušer iz Providens zdravstvenog centra iz Santa Monike.

Žene koje su gojazne mogu da imaju drugačije iskustvo sa menopauzom i lečenjem jer masne ćelije imaju sposobnost da proizvode estrogen. Tako i kada se jajnici zatvore u menopauzi, žene sa problemom gojaznosti i dalje mogu imati značajnu količinu estrogena koji cirkuliše u njihovim telima, što ima niz efekata koji menjaju celokupnu ravnotežu hormona u telu, nalazi su studije.

Kako gojaznost utiče na hormonsku terapiju?

Studija je utvrdila da gojazne žene teže doživljavaju olakšanje simptoma menopauze nakon primene sistemske i/ili lokalizovane hormonske terapije nego žene bez problema gojaznosti.

“Ako krenemo od pretpostavke da su nalazi ove studije u potpunosti tačni, estrogen je možda glavni problem. Studije koje su ispitivale metabolizam lekova u jetri kod odraslih osoba sa povišenim BMI pokazale su da se količina leka koja cirkuliše telom menja zavisno od BMI. A većina studija o efikasnosti hormonske terapije se sprovodi nad ženama sa zdravim BMI, što znači da preporučeno doziranje ne uzima u obzir efekat BMI na metabolizam lekova“, kaže dr Kara Mekeligot, ginekolog-akušer.

foto: Shutterstock

Menopauza obično kreće između 45 i 55 godine starrosti, a prvi simptomi se mogu javiti nekoliko godina pre toga, i poznati su kao perimenopauza. Ove simptome, koji uključuju valunge, noćno znojenje i poremećaj sna, suvoću vagine, promene raspoloženja i smanjen seksualni nagon, neke žene jedva da primete, dok nekima mogu baš teško pasti. Hormonska terapija, koja zamenjuje estrogen i progesteron koje telo više ne proizvodi, se često prepisuje radi ublažavanja simptoma.

Pošto je u periodu menopauze teže skinuti kilograme, za žene koje pate od gojaznosti postoje alternative. Dr Peršad preporučuje zdravu ishranu, redovno bavljenje fizičkim aktvnostima, ostavljanje cigareta, redovan san, ali i akupunkturu i tehnike relaksacije poput joge i Taj-Či koji mogu da pomognu pri kontrolisanju simptoma menopauze.

Izvor: Medical News Today