MUŠKARCI STARIJI OD 60 GODINA IMAJU VIŠE INTIMNIH ODNOSA OD ŽENA: Naučnici sumnjaju na dva razloga
Foto: Profimedia

zanimljivost

MUŠKARCI STARIJI OD 60 GODINA IMAJU VIŠE INTIMNIH ODNOSA OD ŽENA: Naučnici sumnjaju na dva razloga

Zdravlje -

Nakon odlaska u penziju, muškarci imaju više seksa nego žene, pokazuje studiija sprovedena u Engleskoj, a naučnici sumnjaju na dva razloga - ili sve manje muškaraca doživi te godine, ili nisu iskreni o svojim „poduhvatima“.

Dok u šestoj deceniji i muškarci i žene imaju oko 0,5 seksualnih partnera u period od 3 nedelje, ta brojka se menja kod žena od 60 do 64 godine starosti na 0,33, a za žene preko 70 spada na čak 0,23, pokazala je studija sprovedena nad 5,164 osobe u Velikoj Britaniji i objavljena u časopisu Plos One.

Brojke idu u prilog muškarcima

Pretočeni u cele brojeve rezultati ukazuju da žene u 50. godinama imaju jednog partnera za šest nedelja, u 60. godinama jednog u devet nedelja, a posle toga jednog u 15 nedelja. Međutim, kod muškaraca se pokazalo da oni za tri nedelje imaju 0,5 seksualnih partnera i u 50. i u 60. i u 70. godinama starosti. Najviše iznenađuje podatak za muškarce starije od 70. godina za koje je studija utvrdila da imaju 0,52 seksualnih partnera u 3 nedelje.

- Muškarci umiru ranije, pa ih je manje na raspolaganju za ispitivanja koja pokrivaju starije starosne grupe, tumačenje je rezultata profesorke Juli Breinard sa Univerziteta Ist Anglia. Ona objašnjava da manje starijih muškaraca znači i da oni „preostali imaju na raspolaganju veći broj žena", pa samim tim i više prilika za seksualne odnose, dok je kod žena situacija obrnuta.

„Osim toga, postoje dokazi i o tome da muškarci češće pribegavaju uvećavanju broja svojih seksualnih partnera“, dodaje profesorka Breinard.

Muškarci su spremniji da se malo potrude

Sa psihološke strane, ova studija potvrđuje da muškarci u starijim godina imaju i dalje potrebu za fizičkim kontaktom kao i da su spremniji da se malo potrude oko toga, za razliku od žena.

Zdrav seksualni život dokazano pozitivno utiče na zdravlje čoveka, posebno na smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja, a osim toga pomaže pri sagorevanju kalorija i smanjenju stresa, te održavanje ove zdrave navike i u poznim godinama može biti dobro, nalazi su studije.

Izvor: The Sun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track