Foto: Shutterstock

zdravlje kože

DERMATOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Kako nastaju OŽILJCI i kako ih se rešiti

Skoro svako na svetu ima neki ožiljak na telu. Uzroci njihovog nastanka mogu da budu razni, kao i osećanja zbog njihovog postojanja. Zavisno od uzroka nastanka, postoje razni načini za njihovo tretiranje, bilo da su novonastali ili oni iz detinjstva.

Lepota
> 10:00h

Svaki put kada se ožiljak formira, dešava se niz događaja. Prvo, na mesto rane stižu zapaljenske ćelije koje sprečavaju infekciju i zaceljuju trombocite kako bi se zaustavilo krvarenje. Potom fibroblasti (vrsta ćelije koja luči kolagen) pokreću obnovu tkiva i dermisa (srednjeg sloja kože), što omogućava da epidermis (gornji sloj kože) prekrije ozleđeno mesto.

- Međutim, postoje različite vrste ožiljaka, i zavise od niza faktora, uključujući lokaciju, dubinu i težinu rane, ali i od tretmana rane, genetike i uzrokom nastanka rane – objašnjava dr Entoni Rosi, dermatolog iz Medicinskog centra za prevenciju i lečenje kancera iz Njujorka.

Koje vrste ožiljaka postoje?

Prvo, postoje ravni, linearni ožiljci koji su obično rezultat hirurških rezova, koji bi trebalo lako da zarastaju i u potpunosti povrate prirodnu pigmentaciju. Ožiljci koji ne odgovaraju vašoj boji kože mogu biti hipopigmentirani ili hiperpigmentirani.

Hipopigmentirani ožiljci su svetliji od prirodne boje kože, a to je zato što većinom nastaju zbog UV oštećenja. Suprotno od njih, hiperpigmentirani ožiljci formiraju novu kožu koja sadrži više pigmenta nego vaša koža, a jedan od razloga je to što prirodno imate kožu bogatu melaninom, koji određuje boju očiju, kose i kože.

foto: Profimedia

Hipertrofični ožiljci, koji mogu da bole ali i svrbe, su obično ispupčeni, a nastaju kada vaše telo proizvodi više kolagena nego što je potrebno pa ovakvi ožiljci obično budu tvrdi i deblji od kože.

Keloidni ožiljci, po izgledu slični hipertrofičnim, poseduju zadebljana vlakna kolagena koja se protežu duboko u dermis, obično izvan područja nastanka rane. Iako su češći kod osoba koje imaju tamniji ten, njihova pojava je moguća kod svakoga.

Zašto nastaju i kako ih se rešiti?

Dok kod nekih ljudi rane ne ostavljaju ožiljke, drugi su im više podložni. Jedan od razloga može biti genetika, ali zavisi i od toga da li se rana inficirala, i koja je dubina i lokacija povrede. Rane na nogama teže zarastaju zbog loše cirkulacije, kao i na mestima gde je koža zategnuta, poput čeonog dela ili ključne kosti, zbog čega na tim lokacijama ostaju ožiljci. Starost osobe je takođe veoma važna.

- Što smo stariji, tako je formiranje kože koja je identična koži pre povrede manja, i obično je ožiljak koji se formira druge boje ili teksure - objašnjava dr Tomi Li Vol, estetski dermatolog iz Kalifornije.

foto: Profimedia

Dobra vest je da postoje načini da smanjite mogućnost nastanka ožiljaka, kao i umanjite vidljivost starih. Stručnjaci savetuju da prilikom zarastanja rane ograničite fizičke aktivnosti, poput trčanja i odlaska u teretanu, jer tada ne samo da istežemo mesto povrede već i smanjujemo dotok krvi oko područja kojem je krv potrebna za zarastanje.

- Rana uvek mora da bude čista i hidrirana, u suprotnom će se stvoriti krasta koja sprečava zarastanje gornjeg sloja kože, pa keratinociti ne mogu prirodno da se kreću i obnove epidermis – objašnjava dr Rosi.

Kada su u pitanju stari ožiljci, osim laserskih i botoks tretmana, postoje topikalne kreme koje sadrže retinol ili tretinoin koje pomažu. Međutim, pre odluke o odabiru tretmana uvek se posavetujte sa dermatologom o najboljem rešenju za vašu vrstu ožiljka.

Izvor: Huffington post