RANA DIJAGNOSTIKA RAKA KOŽE: Besplatni dermoskopski pregledi za poljoprivredno stanovništvo
Foto: Profimedia

PREVENCIJA KOŽNIH OBOLJENJA

RANA DIJAGNOSTIKA RAKA KOŽE: Besplatni dermoskopski pregledi za poljoprivredno stanovništvo

Vesti -

Udruženje dermatovenerologa Srbije prvi put organizuje besplatne dermoskopske preglede za stanovništvo koje je izloženo većoj UV radijaciji kao i u regijama gde nema dermatologa.

Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije na konferenciji za novinar najavila je gde će sve pregledi biti sprovedeni.

- Narednih nedelja biće organizovani besplatni pregledi 08.09.2023 u seoskim ambulantama u Zrenjaninu (sesoka ambulanta Banatskog Despotovca i Lazarevo), dok će 9. septembra besplatni pregledi biti organizovani i u seoskim ambulantama Kikinde (seoskoj ambulanti Mokrin, Basid i u Banatskom Velikom Selu). Dermoskopski pregledi planirani su i 15. septembra u seoskim ambulantama Mitrovačkog Fruškogorja (seoskoj ambulanti u Velikim Radincima, Mandjelos i Čalmi), a 16. septembra nastaviće se u Srbobranu - najavila prof. dr Tiodorović.

Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije
Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbijefoto: Kurir televizija

Udruženje želi da skrene pažnju na značaj rane dijagnostike karcinoma kože, čija je incidenca u stalnom porastu poslednjih godina. Besplatne dermoskopske preglede obavljaćen. vrhunski dermatolozi, eksperti u obasti dermoskopije, a svim pacijentkima kojima budu dijagnostikovane sumnjive promene, biće upućeni hirurgu radi ekscizije i patohistološke verifikacije.

Akcenat na edukaciji mladih

Pored rane dijagnostike, Udruženje dermatovenerologa Srbije svoje aktivnosti usmerava ka edukaciji najmlađih, a sve u cilju sticanja zdravih navika u smislu pravilnog ponašanja na suncu, a u cilju prevencije karcinoma kože.

Ove godine obavljena je edukacija dece u kampu Vanje Grbića koji podržava ovu kampanju.

- Deca u kampu informisana su o štetnosti pregorevanja, opasnosti solarijuma kao i o načinu pravilnog ponašanja na suncu. Pored edukacije dece u ovom kampu, realizovani su i besplatni dermoskopski pregledi - istakao je Grbić.

Nedostatak terapije za pacijente za hidradentis suporativom

Prof. dr Dušan Škiljević, član Izvršnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije, najavio je registar za psorijazu i skrenuo pažnju na nedostatak terapije za pacijente za hidradentis suporativom.

- Registar bolesnika koji primaju biološku terapiju za psorijazu omogućiće lakše praćenje i sveukupno jasniji uvid u efekte terapije, kao i precizniju analizu i identifikaciju grupa pacijenata kojima određeni vid terapije najviše pomaže. Ovakva vrsta registara je uobičajena u Evropi i SAD i omogućava da se u svakoj populaciji prilagodi lečenje inovativnim lekovima tako da svaki pacijent od starta dobije najbolju moguću kombinaciju terapije - istakao je prof.dr Škiljević.

Usmeriti pažnju javnosti na manje poznata dermatološka oboljenja

Osim edukativne, uloga UDVS je i da skrene pažnju javnosti na neka dermatološka oboljenja koja predstavljaju poseban problem za pacijente, lekare i širu zajednicu. Među njima je svakako hidradenitis suppurativa, oboljenje koje je hronično, onesposobljavajuće i koje među dermatološkim oboljenjima najviše narušava kvalitet života pacijenata. Premda ne tako retko, oboljenje relativno dugo ostaje neprepoznato jer liči na druge, mnogo banalnije bolesti kože, kao što su kožni čirevi – furunkuli.

Leči se lekovima i hirurški, a razlog za usmeravanje pažnje javnosti jeste povećanje svesti o prisustvu bolesti sa idejom da se pacijenti ranije obrate dermatologu radi ranijeg postavljanja dijagnoze, a takođe i da se obrati pažnja na nove terapijske modalitete iz domena tzv. biološke terapije, koji mogu značajno povećati kvalitet života ovih pacijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track