VAŠE DETE HRČE? Evo zbog čega se ovo dešava i kako rešiti problem
Foto: Profimedia

obratite pažnju

VAŠE DETE HRČE? Evo zbog čega se ovo dešava i kako rešiti problem

Zdravlje dece -

Genetika, gojaznost, respiratorne bolesti ili zagađenost okoline (npr. duvanskim dimom), mogu dovesti do hrkanja kod dece. Ovo je problem koji utiče na kvalitet njihovog odmora a može se rešiti uz odgovarajuće smernice koje je potrebno ispoštovati pre spavanja.

Kada dete hrče tri dana u nedelji više od 21 dan zaredom a nije prehlađeno, smatra se ima problem sa hrkanjem. Ovo se dešava u 10-20 odsto dečje populacije, posebno u uzrastu do četvrte godine.

Tada su krajnici obično veći što utiče na disanje, navodi se u studiji Active Training in Primary Care Pediatrics (FAPap) iz 2011. godine. Posle devete godine, broj dece koja hrču se smanjuje jer je respiratorni sistem sazreo, dodaje se u studiji, a prenosi magazin El Pais.

Genetski faktor i višak kilograma imaju veliki uticaj

Postoje genetski faktori koji utiču na pojavu noćnog hrkanja i sindrom apneje-(prekida disanja u snu) ili pauze u disanju više od 20 sekundi tokom spavanja, kao i višak kilograma.

- Gojaznost u detinjstvu uzrokuje da se noćno hrkanje pojavi ranije, da se produži i pogoršava. Takođe, kratka i mala donja vilica (retrognatija), usko nepce ili pojedina druga oboljenja, kao što je Daunov sindrom, koja smanjuje snagu mišića glave i vrata, takođe utiču na pojavu hrkanja - objašnajva Elena Alonso, pomoćnica šefa pedijatrijske službe u Univerzitetskoj bolnici Rej Huan Karlos iz Madrida.

 Kratka i mala donja vilica (retrognatija), usko nepce ili pojedina druga oboljenja izazivaju hrkanje kod dece
Kratka i mala donja vilica (retrognatija), usko nepce ili pojedina druga oboljenja izazivaju hrkanje kod decefoto: Profimedia

Okolina i određene navike stvaraju veći rizik

Takođe, i okolina u kojoj dete odrasta utiče na pojavu ovog problema.

- Alergije, respiratorne infekcije, astma ili izloženost duvanu imaju veliki uticaj - kaže Karlos Tores, pedijatar pulmolog u Univerzitetskoj bolnici Rej Huan Karlos.

Pojedine navike takođe su faktor uticaja.

- Do hrkanja kod dece dolazi i zbog upotrebe dude (i posle četvrte godine), nedovoljna fizička aktivnost kao i konzumiranje pretežno kašaste hrane koja ne pogoduje jačanju i razvoju mišića lica - objašnjava Gonzalo Pin, koordinator grupe za spavanje i hronobiologiju Španskog udruženja pedijatara (AEP).

Oko 20 odsto dece koja hrču imaće pauze u disanju

Hrkanje može dovesti do apneje ili zastoja disanja tokom spavanja, što najviše utiče na kvalitet odmora.

- Oko 20 odsto dece koja hrču imaće ove pauze u disanju, što dovodi do toga da san bude isprekidan - dodaje dr Alonso.

Očistite nos i izbegavajte isušivanje vazduha u prostorijama pomoću ovlaživača
Očistite nos i izbegavajte isušivanje vazduha u prostorijama pomoću ovlaživačafoto: Profimedia

Kako sprečiti ili smanjiti hrkanje kod dece?

Postoji nekoliko smernica koje pomažu u smanjenju noćnog hrkanja deteta.

- Očistite detetu nos, izbegavajte isušivanje vazduha u prostorijama pomoću ovlaživača, održavajte zdravu telesnu težinu mališana i potreban nivo fizičke aktivnosti i konsultujte se sa specijalistom ukoliko hrkanje potraje - savetuje Tores.

(kurir.rs/elpais.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track