Ljudi sa specifičnim zdravstvenim stanjima, alergijama ili problemima sa zubima treba da budu oprezni kada je u pitanju ova popularna grickalica, a evo i zašto...
Kokice su omiljena grickalica za sve generacije. Savršene su za filmske večeri i navijanje za omiljeni sportski tim. Jednostavne i pristupačne, lako se pripremaju i dostupne su praktično svima. Kokice obezbeđuju vlakna koja podržavaju zdravlje probave i kontrolu apetita. Osim toga, sadrže esencijalne vitamine i minerale kao što su kalijum, magnezijum i fosfor, koji su ključni za različite telesne funkcije. Međutim, i pored svih prednosti, ova grickalica možda nije pogodna za sve.
Kokice često pogoršavaju simptome inflamatorne bolesti creva
Iako su kokice veoma privlačna užina, osobe sa stanjima koja utiču na gastrointestinalni (GI) trakt, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS), Kronova bolest i ulcerozni kolitis, treba da budu oprezni. Studija iz 2012. objavljena u Digestive Diseases and Sciences pokazala je da kokice često pogoršavaju simptome inflamatorne bolesti creva.
Visoka količina vlakana u kokicama može biti izazovna za varenje i pogoršati simptome kod osoba sa stanjima kao što je sindrom iritabilnog creva, piše časopis Healthline. Vlakna iz kokica mogu dovesti do pojačanih gasova, nadimanja i nelagodnosti, pa iz tog razloga nisu najbolji izbor za ljde koji imaju gastrointestinalne probleme.
Takođe, spoljašnja ljuska zrna kokica je čvrsta i može biti teška za probavni sistem. U slučaju stanja kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, koji uključuju upalu i ulceraciju GI trakta, ovie tvrde ljuspice mogu biti abrazivne i potencijalno dovesti do iritacije ili oštećenja već ugrožene crevne sluznice.
Ljudi alergični na kukuruz ili druge sastojke
Iako alergije na kukuruz nisu uobičajene, svako ko je alergičan na njega ili ima netoleranciju treba da izbegava kokice. Povrh toga, kokice se obično spremaju u različitim vrstama ulja koja mogu izazvati ozbiljne reakcije kod ljudi sa alergijama na te sastojke. Takođe, arome i začini dodati kokicama mogu sadržati alergene sastojke poput derivata mleka, orašastih plodova ili komponenti na bazi pšenice, što može biti rizično za osetljive pojedince.
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da komercijalna proizvodnja kokica često uključuje zajedničke alate i opremu za pripremu, pa ostaci iz prethodnih serija koje su sadržale alergene sastojke mogu završiti u kokicama, što predstavlja opasnost za one sa alergijama, prenosi Healthline. Zato uvek pažljivo proverite etiketu i raspitajte se o sastojcima kada je to moguće.
Kokice mogu biti problem za one koji imaju problema sa zubima
Ako ste ikada slučajno ugrizli jezgro koje se nije raspuklo, znate koliko to može biti bolno. Nažalost, ta tvrda zrna mogu slomiti zube, a ako imate proteze, krunice ili zubne implantate, tekstura kokica i rizik od lomljenja mogu biti posebno izazovni.
Ti dosadni komadići kokica takođe mogu da se zaglave između zuba. Može ih biti teško očistiti koncem a ukoliko ih se ne otarasite, mogu dovesti do upale desni, nakupljanja plaka i drugih problema sa zubima.
(kurir.rs/healthdigest.com)