HORMONI SU GLAVNI KRIVCI ZA POJAČAN APETIT: Kako da vam PMS ne upropasi dijetu?
Kako da vam PMS ne upropasi dijetu?, Foto: Shutterstock

ISHRANA TOKOM CIKLUSA

HORMONI SU GLAVNI KRIVCI ZA POJAČAN APETIT: Kako da vam PMS ne upropasi dijetu?

Ishrana -

Pri kraju menstrualnog ciklusa kod mnogih žena javlja se pojačana potreba za hranom, obično od 24. do 28. dana. Ukoliko želite da sačuvate liniju ili ste trenutno na nekom posebnom režimu ishrane, tada posebno morate povesti računa šta jedete.

U tom periodu mnoge žene teško se bore sa napadima gladi, postaju depresivne, umorne i mrzovoljne. Posežu za slatkišima, grickalicama i čokoladom možda ne znajući da su za sve ovo krivi hormoni, odnosno nivo progesterona i estrogena. U zavisnosti od toga da li su njihove vrednosi opale ili porasle, zavisi i koliko će žudeti za hranom.

- Ove mesečne oscilacije apetita mogu da upropaste i najbolju dijetu, pogotovu zato što tokom ove faze povećanog apetita imamo manje volje da se bavimo fizičkom aktivnošću – objašnjava Denis Mortimore u svojoj knjizi „Ilustrovani vodič za lečenje hranom“.

Kada hormoni preuzmu kormilo apetit raste

Hormonski ciklus kod žena sastoji se od pet faza. Većina problema koji su u vezi sa menstrualnim ciklusom javlja se tokom četvrte faze, tj. od 15. do 28. dana ciklusa. U ovoj fazi luče se estrogen i progesteron kako bi pripremilli sluznicu materice da primi oplođenu jajnu ćeliju, ako dođe do začeća.

Problemi se mogu uvećati u petoj fazi koja traje otprilike od 24. do 28. dana, jer tada nivoi estrogena i progesterona padaju na veoma niske vrednosti.

- U ovom periodu meseca često se javljaju i kod najzdravijih žena, oscilacije raspoloženja, plačljivost i razdražljivost. To je, takođe, period kada apetit raste i praćen je većim unosom hrane – navodi Mortimorova.

Najveću žudnju za hranom imaćete  tokom poslednje faze ciklusa
Najveću žudnju za hranom imaćete tokom poslednje faze ciklusafoto: Shutterstock

Javljaju se nagle promene apetita

Menstrualni ciklus je najznačajniji biološki ritam koji utiče na apetit i telesnu težinu. Nivo metabolizma raste od 15. dana do kraja menstrualnog ciklusa. U organizmu su sve ove promene bioritma precizno regulisane, pa su ove ciklične promene apetita usklađene sa promenljivim potrebama žene u toku ciklusa.

Ciklus možemo podeliti u tri faze na osnovu oscilacije apetita. Počevši od prvog dana krvarenja, tokom narendih 14 dana vaš apetit biće slabiji i moći ćete relativno lako da ga ograničite. Međutim, od 15. dana apetit počinje naglo da raste pa je potrebno da obratite više pažnje na hranu koju konzumirate ukoliko ne želite da kilogrami počnu da se gomilaju.

Najveća žudnja za hranom javlja se tokom poslednje faze ciklusa, od 24. do 28. dana pa je tada potrebno biti najdisciplinovaniji, što je nekada veoma izazovno.

U ovoj fazi unosite više tečnosti. Kada osetite glad, nemojte posezati za industrijskim grickalicama. Umesto toga, pojedite jabuku, grickajte šargarepu sa humusom između obroka, više šetajte, vežbajte i izbegavajte hranu koja je pržena, masna i nezdrava.

Umesto mesa, čipsa, testenina i slatkiša radije odaberite ribu, voće i jogurt (najbolje neku biljnu varijatnu), grickajte semenke bundeve i jedite sirovo povrće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track