Foto: Shutterstock

KADA TELO GOVORI

OBRVE SU OGLEDALO ZDRAVLJA: Šta ako su istanjene, štrče ili su proređene?

Pogled u ogledalo može mnogo reći o našem zdravlju ukoliko razumemo šta nam telo poručuje. U emisiji ITV Lorraine, dr Amir Khan je otkrio da upravo obrve mogu otkriti mnogo o našem zdravlju. Ovo su samo neki od znakova koji ukazuju na psorijazu, alopeciju i nedostatak gvožđa.

Zdravlje
> 13:35h

- Ako pogledate svoje obrve, pod uslovom da ih niste čupali ili ofarbali, naći ćete neke znakove - rekao je dr Khan, a prenosi Index HR. Ovo su neki od uporozvajući znakova, prenosi britanski Express.

Proređene obrve kao znak nedostatka gvožđa

- Ako su vam obrve tanke, posebno na spoljašnjem delu, to bi mogao biti znak neaktivnosti štitne žlezde - upozorio je dr Kan.

Kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, može doći do umora, povećanja telesne težine, osećaja beznađa i depresije.

Ali stanjivanje obrva takođe može biti znak nedostatka hranljivih materija, posebno gvožđa. Drugi simptomi nedostatka gvožđa mogu uključivati kratak dah, palpitacije tj. ubrzao lupanje srca kao i bledu kožu.

Ako su vam obrve tanke, posebno na spoljašnjem delu, to bi mogao biti znak neaktivnosti štitne žlezdefoto: Shutterstock

Obrve koje strče ukazuju na psorijazu

Ovaj znak, u kombinaciji sa ljuskavom kožom, može ukazivati na psorijazu. Reč je o autoimunom stanju koje izaziva fleke na koži, koje formiraju srebrno-bele ili sive ljuspice.

Neusklađene obrve upozoravaju na alopeciju

- Obrve koje su neusklađene mogu biti znak upozorenja da imate alopeciju - rekao je lekar. Alopecija je medicinski izraz za gubitak kose, koji može imati mnogo uzroka.

Doktor Khan je pozvao da ukoliko ih primetite, ne ignorišete nijedan od ovih simptoma i da se konsultujete sa svojim lekarom.

(kurir.rs/express.co.uk)