DOKTORKA NAVELA NAJVAŽNIJE MERE ZA PREVENCIJU PSORIJAZE! U Srbiji 140.000 obolelih, a 50 % pacijenata ima JOŠ JEDAN PROBLEM
Foto: Kurur televizija, Shutterstock

BORBA SA PSORIJAZOM

DOKTORKA NAVELA NAJVAŽNIJE MERE ZA PREVENCIJU PSORIJAZE! U Srbiji 140.000 obolelih, a 50 % pacijenata ima JOŠ JEDAN PROBLEM

Vesti -

U susret Svetskom danu psorijaze, koji se obeležava 29. oktobra, Sekcija Srpskog lekarskog društva za dermatologiju nastavlja projekat "Za život bez psorijaze“ čiji je cilj podizanje svesti opšte javnosti o mogućnostima lečenja najtežih oblika ove bolesti.

Pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od 2019., a očekuje se da biološki lekovi uskoro dođu na listu RFZO, čime će dodatno biti unapređeno lečenje pacijenata.

psorijaza
foto: Kurir televizija

Ovim povodom za Kurir TV govorila je Prof. dr Mirjana Milinković Srećković, načelnica odeljenja Klinike za dermatovenerologiju UKCS i potpredsednica sekcije za dermatovenerologiju Srpskog lekarskog društva.

- Psorijaza je hronična upalna bolest kože, ali ne samo kože već i zglobova, a pored toga javlja se i na kosmatom delu glave i na noktima. To je i multisistemska bolest kojoj se pridružuju razne druge bolesti - rekla Milinković Srećković i dodala:

- Psihička patnja i psihički problemi pacijenata su veoma izraženi jer su to promene koje se vide, posebno kada su lokalizovane na licu, kosmatom delu glave ili šakama na primer. Ti pacijenti se maksimalno pokrivaju garderobom i uglavnom se stide i pate zbog svoje bolesti. Imaju dosta problema i u školi ako su deca u pitanju, a i na poslu, ako su odrasli u pitanju. Često su zbog ove bolesti i u problemu nalaženja posla.

00:45

DOKTORKA NAVELA NAJVAŽNIJE MERE ZA PREVENCIJU PSORIJAZE! U Srbiji 140.000 obolelih, a 50 odsto pacijenata ima JOŠ JEDAN PROBLEM

Iznela je mere prevencije protiv psorijaze.

- Što se tiče prevencije pored toga da se zdravo hranimo i pokušamo što zdravije da živimo i manje se izlažemo stresu potrebno je da se što više krećemo u prirodi. Preporučujemo takođe i bavljenje sportom što je dobro za psihičku relaksaciju, ali i za smanjenje telesne težine, jer 50 odsto pacijenata ima i metabolički problem. Dakle smanjiti telesnu težinu, zdravije se hraniti, ne jesti masnu hranu i hranu sa visokim glihemijskim indeksom.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

00:53

PSORIJAZA JE SVE PRISUTNIJA! Lekari upozoravaju da je STRES okidač za nastajanje bolesti! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track