U sezoni virusa i respiratornih infekcija, ali i praznika, kada jedemo kaloričniju hranu, korisno je napraviti i pauzu od mnoštva đakonija i pojesti zdravu salatu koja poboljšava zdravlje. Lako se sprema, a prava je riznica vitamina.
Ova salata obogaćena sočivom omogućiće vam da unesete vitamine i minerale korisne na zdravlje. Sočivo je naimirnica bogata folnom kiselinom a sadrži i visok nivo vitamina B1, B2, B3 I B6. Odličan je izvor belančevina, posebno ako se sprema u kombinaciji sa pirinčem. Sočivo je takođe bogato gvožđem, kalcijumom, cinkom i kalijumom. Jelo spremljeno sa sočivom predstavlja zdrav i dovoljan obrok, a pomaže i jačanje imunog sistema.
Isecite šargarepu i crni luk pa dodajte sitno seckani beli luk, sočivo, lovorov list i majčinu dušicu i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri.
Ocedite i izvadite lovorov list i ostavite da se prohladi. Začinite maslinovim uljem i po želji dodajte so i biber. Služite na sobnoj temepraturi.