PRIRODNO JAČANJE IMUNITETA: Dva kivija dnevno zamenjuju potrebu za uzimanjem VITAMINA C
Foto: Shutterstock

nova studija

PRIRODNO JAČANJE IMUNITETA: Dva kivija dnevno zamenjuju potrebu za uzimanjem VITAMINA C

Ishrana -

Kada većina ljudi razmišlja o povećanju vitamina C, odmah pomisli na pomorandže ili dodatak ishrani u vidu suplemenata. Međutim, kivi nudi najveću količinu vitamina C po gramu.

Ukoliko tokom zime jedete kivi, to vam može pomoći da eliminišete potrebu za uzimanjem vitamina C, otkriva nova studija.

Istraživanje objavljeno prošlog meseca na portalu Foods, pokazalo je da konzumiranje dva kivija dnevno tokom šest nedelja povećava unos askorbinske kiseline (ili vitamina C) za 150 mg dnevno.

- Dodavanjem jednog ili dva kivija dnevno, možete biti sigurni da dobijate preporučenu količinu vitamina C - rekla je Žakelin Vajman, nutricionista i dijetetičar.

Ona je objasnila da, pored ovog visokog procenta vitamina C, grickanje kivija može biti odlična užina i poboljšati kvalitete ishrane i zdravlje.

Vanjam navodi da žuti kivi sadrži 130 mg vitamina C po komadu voća od 80 g dok zelena sorta sadrži 70 mg vitamina C i nešto je manje veličine.

Istraživači su primetili da svakodnevno konzumiranje ovog nivoa vitamina C kroz kivi eliminiše potrebu za suplementacijom i donosi dodatne zdravstvene prednosti.

- Poznato je da kivi jača vaš imuni sistem a snažan imuni sistem je ključan tokom sezone prehlade i gripa kako biste se zaštitili od zaraze virusom - rekla je za dr Laura Purdi, lekar opšte medicine za magazin Health.

Jedite kivi kao deo užine ili deserta, zajedno sa drugim voćem i povrćem koje sadrži vitamina C
Jedite kivi kao deo užine ili deserta, zajedno sa drugim voćem i povrćem koje sadrži vitamina Cfoto: Shutterstock

Pored vitamina, kivi je i dobar izvor vlakana

Iako je ova studija o efektima svakodnevnog korišćenja kivija obuhvatila samo 24 zdrava muškarca između 25 i 60 godina bez istorije dijabetesa tipa 1 ili 2 ili netolerancije na glukozu – rezultati su obećavajući.

Ne samo da su učesnici povećali nivoe vitamina C, već se povećao i njihov unos vlakana, bez negativnog uticaja na njihove inflamatorne i metaboličke biomarkere.

To znači da je bezbedno konzumirati kivi svakodnevno bez ikakvih neželjenih reakcija na vaš metabolizam - osim ako niste alergični na njega.

- Uključivanje kivija u svoju svakodnevnu rutinu ove zime je praktičan način unosa vitamina C jer se manje doze lakše apsorbuju od jedne velike doze, kao što je suplement - dodaje Vajman.

Ona preporučuje da jedete kivi kao deo podnevne užine ili deserta, zajedno sa drugim voćem i povrćem koje sadrži veći nivo vitamina C.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/health.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track