Kruške su odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Svaka kruška srednje veličine sadrži oko 20% dnevne vrednosti (DV) vlakana a obe vrtsle vlakana su važna za zdravu probavu.
Đumbir utiče pozitivno na mučninu, pomaže kod snižavnja šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja a može pomoći kod osteoartritisa, navodi magazin Health Line. Cvekla je takođe dobar izvor vlakana, kao i celerkoji je odlična namirnica za redukcione dijete (mršavljenje) i uopšte za one koji hoće da održe poželjnu telesnu težinu.
Shutterstock
Kruške su dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana i određenih vitamina i minerala. Nutrijenti u jednoj srednjoj kruški (težine oko 178 grama):
- Kalorije: 101
- Masti: 0,25 g
- Natrijum: 1,78 mg
- Ugljeni hidrati: 27,1 g
- Vlakna: 5,52 g (20% dnevnih vrednosti)
- Proteini: 0,64 g
- Bakar: 0,15 mg (16% dnevnih vrednosti)
Prenela.O.M.
(kurir.rs/instagram: @zdravaiprava/health.com/healthline.com)